Nové Breitling Super Chronomat: Návrat kráľa ?

Rozmach modelového radu Chronomat môžu mať niektorí za zvláštne obdobie, hoci aj práve on stojí za veľkou popularizáciou Breitlingu medzi laikmi. Dnes tu máme nový SUPER CHRONOMAT, ktorý nachádza svoje miesto (opäť) aj medzi pravými priaznivcami švajčiarskej výroby.

 

Stredná cesta medzi okázalosťou a konzervativizmom
 

Rad Chronomat uzrel svetlo sveta v roku 1984 a na jeho uvedenie sa môžeme pozerať z dvoch pohľadov. Na jednej strane sa jednalo o model predstavený na počesť 100. výročia založenia značky a potvrdenie jej líderskej pozície vo svete chronografov. Na druhej strane tu bol model Chronomat s automatických chronografom ako symbolické nadýchnutie sa švajčiarskeho tradičného hodinárstva po dekáde útlaku spod nadvlády japonských baterkáčov a quartzovej krízy.

Model Chronomat prešiel v priebehu rokov množstvom zmien a jeho súčasnú vzhľadovú modifikáciu predstavil v roku 2017 súčasný CEO spoločnosti Breitling, Georges Kern. 
 

Chronomat predstavoval vrchol športovej ponuky hodín Breitling predovšetkým z toho dôvodu, že bol osadzovaný manufaktúrnymi kalibrami 01 až 04. Povedzme, že sa vám Super Avenger zdal príliš vulgárny. Chceli ste noblesnejší strojček pod kapotou, a tak Chronomat bola voľba číslo jedna. Iste, mohli ste siahnuť po radoch Transocean alebo Navitimer, ich špecifický dizajn však mohol ľuďom pripadať konzervatívne a v tej dobe aj málo bombastický. Hovoríme totiž o dobe, keď si hodinky Breitling kupovala istá skupina ľudí, ktorej išlo viac-menej len o to ukázať sa. Tie časy sú už, našťastie, za nami. 


Breitling Super Chronomat
 

Dnes tu máme najnovšie prírastky, ktoré obohacujú súčasnú kolekciu Chronomat o SUPER CHRONOMAT. Takýto bombastický názov má preto, že doterajšia edícia mala priemer „len“ 42 mm. Zákazníci, ale aj ja osobne, sme túžili po väčšej veľkosti. Niežeby som mal rád veľké hodinky len pre ich rozmery, ale preto, že súčasná ponuka Breitling doteraz neponúkala dostatočne „nabušený“ model. Model, ktorý by bol vrcholom ponuky. 

A tak nám hodinári z La Chaux-de-Fonds a Grenchenu (centrála Breitlingu) servírujú model s DNA značky, na ktorú sme boli niekedy zvyknutí, avšak dlho tu nebola s ohľadom k histórii a mimoriadnemu hodinárskemu cíteniu.

 

Breitling Super Chronomat B01 44

Breitling Super Chronomat má priemer puzdra 44 mm, manufaktúrny kaliber B01, keramickú lunetu a vodeodolnosť do 200 metrov. Táto edícia  pozostáva z dvoch oceľových modelov s modrým a čiernym ciferníkom, rozhodovať sa budete medzi oceľovým náramkom Rouleaux alebo kaučukovým remienkom inšpirovaným oceľovým náprotivkom s preklápacou sponoou. Navyše, kaučukový remienok už viac nie je nutné strihať, stačí si ho jednoducho nastaviť ako na klasickej pracke. KO-NE-ČNE!!!

Super Chronomat B01 44 Červené zlato

Pre náročnejších Breitling predstavil Super Chronomat s hnedým ciferníkom, hnedou keramickou lunetou a červeným zlatom. Tento model je zatiaľ možné objednať len na kaučukovom remienku so zlatou preklápacou sponou.

Super Chronomat 44 Four-Year Calendar

Pre mňa najväčšie lákadlo predstavuje model Super Chronomat so 4-ročným kalendárom a mesačnou fázou. Hodinky s týmto kalibrom som nedržal v ruke už veľmi dlho. Nejde o manufaktúru od Breitlingu, je to upravený strojček doplnený o nadstavbu kalendára. Preto je tento model jediným z noviniek, ktorý nedisponuje štandardnou 200-metrovou vodeodolnosťou, ale „iba“ stometrovou. Napriek tomu, že pri porovnaní s predchádzajúcimi modelmi absentuje manufaktúrny strojček s trojdňovou rezervou a päťročnou zárukou, tento model sa mi po vizuálnej stránke páči najviac. Je dostupný len v dvojfarebnom vyhotovení a rozkošná mesačná fáza na pozícii 3 pridáva hodinkám punc jedinečnosti.

Viac sa dozviete vo videu:

Predstavenie

Volám sa Martin Demko a s hodinkami pracujem už od roku 2011. Za ten čas mi prešlo rukami množstvo modelov: lacných, drahých, modelov značiek renomovaných, aj tých menej. Moja práca je pre mňa potešením a koníčkom zároveň. O čo som sa vždy usiloval a usilujem bola maximálna úprimnosť voči zákazníkom, hoci aj za cenu obchodu. Absolvoval som množstvo školení a pomerne veľké množstvo tréningov vo Švajčiarsku. Ak Vás moje články a môj subjektívny pohľad na jednotlivé témy oslovil alebo naopak, kľudne mi napíšte na m.demko@wdl.sk, budem naozaj veľmi rád za každú odozvu.

Registrace do newsletteru


Vaše osobní údaje (t.j. Váš e-mail) budeme (Swiss Watches, s. r. o.) zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů se zajímavým obsahem z oblasti e-mail marketingu v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

Máte otázku? Volejte

+421 915 849 940
Pondělí až pátek od 9.00 do 17.00

Prečo u nás nakupovať?

5 partnerských predajní 90% tovaru na sklade Vernostné zľavy Autorizovaný predajca