Perpetual Calendar a hodinky, ktoré týmto dielom vynikajú

Vytvoriť mechanické hodinky s kalendárom je nadľudský výkon, dejiny tohto vynálezu pritom siahajú až 260 rokov dozadu. Vrcholom sú IWC Portugieser Perpetual Calendar.

Milovníci hodín, ktorí putujú svetom tikajúcich strojov, isto už neraz narazili na slovné spojenie perpetual calendar. Ak nahliadnete do slovníka cudzích slov, dozviete sa, že slovo perpetual má niekoľko významov. Napríklad stály, zotrvačný alebo večný. Práve posledné slovo vystihuje hodinársku komplikáciu najpresnejšie. Perpetual calendar neznamená nič iné ako večný kalendár a bezpochyby ide o vrchol hodinárskeho umenia. Dokonalé majstrovstvo ukrývajúce sekundy, minúty, dni, mesiace, roky, vrátane tých prestupných, do neúnavného tikania mechanického súkolia nie väčšieho ako objem vašej dlane. Ak uchopíte hodinky s perpetuálnym kalendárom do dlane, máte pocit, že držíte samotný čas, lapený v ozubených kolieskach.

1762: Thomas Mudge

Hoci mechanizmus večného kalendára používali v hodinovom stroji už okolo roku 1695 Tompion aj jeho nástupca Graham, história sa zvykne počítať od roku 1762, keď sa anglický hodinár Thomas Mudge vysporiadal s takmer nadľudskou úlohou a dokázal zostrojiť mechanizmus vreckových hodín, ktorý berie do úvahy dátum, dni, mesiace, roky, cyklus 30-31, 28-dňový február, deň navyše každé štyri roky, každý stý rok bez priestupného dňa a tak ďalej…

1875: Jules Louis Audemars

V roku 1875 vstúpil do hry geniálny Jules Louis Audemars, ktorý za úlohu zostrojiť hodinky v rámci záverečnej skúšky štúdia na hodinárskej škole. A neprišiel s ničím menším ako s perpetuálnym kalendárom, ktorý zobrazoval aj priestupný rok. Komplikácia sa v ponuke slávnej značky Audemars Piguet udržala až do dnešných dní.

1925: Patek Philippe

Ďalším priekopníkom bola spoločnosť Patek Philippe, ktorá v roku 1925 vytvorila prvé náramkové hodinky s večným kalendárom a v roku 1937 náramkové hodinky s retrográdnym večným kalendárom.

Súčasnosť: IWC Portugieser

Ďalšou manufaktúrou, ktorá sa môže pýšiť pýšiť hodinkami s perpetuálnym kalendárom, je spoločnosť IWC a model Portugieser s označením IW503302. Puzdro hodín je vyrobené z 18-karátového zlata a na zápästí ho drží hnedý aligátor remienok. Ciferník s priemerom viac ako 44 mm poskytuje dostatok priestoru pre všetky dôležité informácie, ktoré s vami hodinky dokážu zdieľať. Na pozícii 3 je ukazovateľ 7-dňovej rezervy chodu a dátumu. Ukazovateľ na pozícii 9 vám prezradí názov dňa v týždni a ukazovateľ na pozícii šesť zase mesiac. Rok vám prezradí nenápadné okienko medzi pozíciami 7 a 8.
Ak by sa to niekomu málilo, na kráľovskej pozícii 12 sa vyníma ukazovateľ mesačnej fázy. Vskutku dostatok informácií, no ako som spomínal vyššie, vďaka štedrému ciferníku má každý ukazovateľ dostatok miesta. Veľkou výhodou je fakt, že hodinky nastavujete iba pomocou korunky. Puzdro hodín tak pôsobí celistvo a nie je vyrušované prídavnými tlačidlami.

Zadná strana hodín je priehľadná a poskytuje nádherný pohľad na strojček, ktorému dominuje rotor z 18-karátového zlata. Vodotesnosť hodín je 30 metrov. Môže sa to zdať málo, ale, úprimne, IWC Portugieser Perpetual Calendar nie sú hodinky do vody. Dokonca si dovolím tvrdiť, že to nie sú ani hodinky na každodenné nosenie. Viac ako časomierou sú výnimočným šperkom pre výnimočných mužov. Je to šperk odovzdávaný z otca na syna rovnako ako tajomstvá hodinárskeho remesla ukryté v tomto výnimočnom diele.

Čas v strojčeku je naprogramovaný 100 rokov dopredu. Dostatok času, aby hodinky robili radosť aj vašim potomkom. No ani v roku 2100 sa nestanú nepoužiteľnými. Stačí malá úprava a hodinky fungujú ďalšie storočie, až do roku 2200. Ak máte chuť pokochať sa nádhernými IWC Portugieser Perpetual Calendar a na chvíľu zažiť, aké to je mať čas v hrsti, zastavte sa v našej predajni.

Ďalšie informácie o IWC Portugieser Perpetual Calendar nájdete v našom eshope:

Registrace do newsletteru


Vaše osobní údaje (t.j. Váš e-mail) budeme (Swiss Watches, s. r. o.) zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů se zajímavým obsahem z oblasti e-mail marketingu v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

Máte otázku? Volejte

+421 915 849 940
Pondělí až pátek od 9.00 do 17.00

Prečo u nás nakupovať?

5 partnerských predajní 90% tovaru na sklade Vernostné zľavy Autorizovaný predajca