Pravé heritage hodinky

Pravé heritážky v sebe nosia kúzelnú moc. Letmým pohľadom vás dokážu preniesť späť v čase, keď ste ako dieťa vnímali doznievajúce vône starého sveta a pozorovali hodinky na ruke svojho starého otca. 

Heritage, dedičstvo. Slovo, ktoré sa nenápadne votrelo do módneho priemyslu. Tento paradoxne nový prúd roztiahol svoje ostré lakte a usadil sa v ponuke väčšiny významných odevných, obuvníckych aj hodinárskych značiek. Zvykli sme si o určitom druhu hodín hovoriť ako o heritážkach, ale čo to vlastne znamená? Dedičstvo od koho? Pre koho?

V skutočnosti tajomstvo tohto slova nie je až tak spletité. Myslím si, že je to hrdý odkaz spoločností a značiek, ktoré dokázali obstáť v skúške času, prekonali prelietavý vkus celých generácií, zaujali, zakorenili sa a pretrvali. Svoj príbeh nerozprávajú len slovami a prázdnymi sloganmi. Vtkávajú ho do produktov, do hodín, ktoré sa ohliadajú späť v čase a hrdo ukazujú na svojich predkov, svojich zakladateľov. Žiaria umením majstrov z minulosti tvoreným rukami majstrov súčasnosti. Heritage je výlet do minulosti. Návrat ku koreňom. „Pozrite sa, takto sme to kedysi robili, sme na to patrične hrdí,“ zaznieva medzi riadkami. 

Panerai Radiomir Base Logo

Asi najjasnejším príkladom takýchto heritage hodín je model Radiomir Base Logo (PAM00753) od spoločnosti Panerai. Keď ich položíte priamo vedľa svojho predchodcu z roku 1936, uvidíte, že je medzi nimi minimálny rozdiel. Typické Panerai puzdro, jednoduchý ciferník, logo, hodinová a minútová ručička, korunka a originálne úchyty remienka. Čistota, jednoduchosť a krása sú dnes rovnako príťažlivé ako pred bezmála deväťdesiatimi rokmi. Vo vnútri sa skrýva mechanický strojček s trojdňovou rezervou chodu. Samozrejme, kvalita materiálov je poplatná súčasnosti, takže sklíčko je zafírové a puzdro je z ušľachtilej ocele. Hodinky reflektujú minulosť, kedy ich hrdo nosili talianski námorníci, zároveň v sebe nesú čistokrvnú DNA spoločnosti Panerai, ktorá si už roky neústupčivo razí vlastný štýl. A treba povedať, že veľmi úspešne.

Parametre Panerai Radiomir Base Logo

Priemer: 45 mm

Vodotesnosť: 100 metrov

Rezerva chodu: 3 dni

Materiál: Ušľachtilá oceľ

Sklo: Zafírové

Omega Seamaster Railmaster

Keď sa povie Omega, každému hneď napadne Moonwatch. Mesiac. Bond. No vedeli ste, že okrem kozmonautov Omega myslela aj na vedcov? Je to tak. V roku 1957 značka prišla s prvými Railmaster hodinkami, ktoré boli určené pre vedcov. Konkrétne pre fyzikov pracujúcich s magnetickým poľom. Omega Railmaster boli prvé hodiny odolné pred magnetickým poľom s indukciou 1 000 gaussov. No nepochválili by ste sa? Určite áno. A Omega si tento úspech pripomína modelom Seamaster Railmaster (O220.10.40.20.01.001).

Ide o takmer identickú kópiu hodín z roku 1957. Rozdiel je predovšetkým v tom, že tie dnešné majú odolnosť viac ako 15 000 gaussov. Sú to pracovné hodinky, drsné, bez príkras a žiarivých odleskov, ale nesú v sebe čaro a šarm minulých generácií. Matné oceľové puzdro a remienok pôsobia tvrdým chlapským dojmom, ktorý utvrdzuje čierny ciferník s výraznými indexmi. Hodinky akoby sa mračili a volali na svojho majiteľa: „Hej, prestaň na mňa toľko zízať a poďme makať!“

Parametre Omega Seamaster Railmaster

Priemer: 40 mm

Vodotesnosť: 150 metrov

Rezerva chodu: 55 hodín

Materiál: Ušľachtilá oceľ

Sklo: Zafírové

TAG Heuer Carrera 160 Years Silver Limited Edition

Už z názvu je jasné, akému historickému míľniku je tento model venovaný. Veru tak, stošesťdesiat rokov je naozaj úctyhodné jubileum a TAG Heuer ho oslavuje modelom zo svojho vôbec najúspešnejšieho radu. Ako sa na správne heritage hodinky patrí, model je inšpirovaný slávnym predchodcom z minulosti. Carrera je pomenovaná podľa nebezpečných automobilových pretekov Carrera Panamericana, ktoré sa uskutočnili v rokoch 1950 až 1954. Organizovala ich mexická vláda ako oslavu dokončenia mexického úseku diaľnice Panamericana. Od svojho vzniku sa model Carrera stretáva s úspechom, čo dokazuje jednoduchý fakt, že i po toľkých rokoch je stále na trhu a naďalej nesmierne obľúbený.

Súčasný model v sebe nesie ducha minulosti, čo dokazuje na dnešnú dobu útlym priemerom 39 mm. Logo TAG Heuer je nahradené logom Heuer. Samozrejme, nesmie chýbať chronograf. Strojček, ktorý poháňa hodinky, je in-house kaliber Heuer 02 s 80-hodinovou rezervou chodu. Jedinečnosť hodín je podčiarknutá limitovaným počtom 1860 kusov, čo je, ako už istotne tušíte, rok založenia spoločnosti Heuer. Takže neváhajte, pretože ak sa predajú, ďalšie už nebudú.

Parametre TAG Heuer Carrera 160 Years Silver Limited Edition

Priemer: 39 mm

Vodotesnosť: 100 metrov

Rezerva chodu: 80 hodín

Materiál: Ušľachtilá oceľ

Sklo: Zafírové

Longines Heritage Legend Diver

Ďalším velikánom v hodinárskom svete,  ktorý sa rád pochváli svojou úspešnou minulosťou, je spoločnosť Longines. Vo svojej ponuke má viacero heritage modelov, ktorých najúspešnejším zástupcom je Longines Heritage Legend Diver (L3.774.4.90.2). Pôvod týchto hodín siaha do hlbokej minulosti k modelu s referenčným číslom 7042. V 50. rokoch minulého storočia rástol dopyt po potápačských hodinkách a spoločnosť Longines bola jednou z tých, ktoré sa snažili tento dopyt uspokojiť. A darilo sa jej to veľmi dobre. Práve model Legend Diver nám pripomína tieto priekopnícke začiatky výroby potápačských hodín.

Ciferník sa nesie v atmosfére časov minulých, je pomerne jednoduchý, funkčný a hlavne prehľadný, ako sa na správne potápačské hodinky patrí. Zmenou v porovnaní s pôvodným modelom je okienko s dátumom na pozícii číslo tri a strojček, ktorý hodinkám poskytuje pohodlnú 72-hodinovú rezervu chodu. Na zadnej strane hodín je vyobrazený potápač, ktorý tiež odkazuje na pôvodný účel hodín. 

Parametre Longines Heritage Legend Diver

Priemer: 42 mm

Vodotesnosť: 300 metrov

Rezerva chodu: 72 hodín

Materiál: Ušľachtilá oceľ

Sklo: Zafírové

Tissot Heritage Petite Seconde

Naším posledným výletom do čias minulých je model Heritage Petite Seconde (T119.405.16.037.01) od spoločnosti Tissot. Je nádherným príkladom toho, ako majú vyzerať pravé heritage hodinky.

Pri pohľade na ich ciferník sa vraciate späť v čase o niekoľko desaťročí.  Vo chvíli je z vás gentleman pripravujúci sa na dôležité stretnutie v neďalekej kaviarni. Sledujete čas na svojich hodinkách, spokojne hľadíte na logo firmy Tissot, sledujete, ako malá sekundová ručička na pozícii čísla šesť plynule kmitá, ako sa minútová ručička posúva k dvanástke. Čas privolať si bričku. V diaľke sa ozvú zvony. Poludnie? Kdeže, to nie sú zvony, ale klaksón taxíka, ktorý už na vás netrpezlivo čaká. Vrátite sa do prítomnosti a zistíte, že meškáte… znova. Nuž, sledovať čas na krásnych heritage hodinkách nie je až také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Parametre Tissot Heritage Petite Seconde

Priemer: 42 mm

Vodotesnosť: 50 metrov

Rezerva chodu: 46 hodín

Materiál: Ušľachtilá oceľ

Sklo: Zafírové

Registrace do newsletteru


Vaše osobní údaje (t.j. Váš e-mail) budeme (Swiss Watches, s. r. o.) zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů se zajímavým obsahem z oblasti e-mail marketingu v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

Máte otázku? Volejte

+421 915 849 940
Pondělí až pátek od 9.00 do 17.00

Prečo u nás nakupovať?

5 partnerských predajní 90% tovaru na sklade Vernostné zľavy Autorizovaný predajca