Prečo je značka Panerai tak výnimočná?

Hodinky Panerai, to je životný štýl - a nie je to len taká fráza. Podstatu hodiniek tvorí niečo, čo nemožno nadobudnúť iba marketingom či zrýchleným vývojom.

Existujú švajčiarske hodinky a... Panerai. Legendárna značka vymykajúca sa akýmkoľvek škatuľkám a zaradeniam. Jedinečná suverénna stálica v rozbúrenom hodinárskom mori. Jej príbeh započal Giovanni Panerai (1825–1897), keď v roku 1860 vo Florencii otvoril nenápadné hodinárstvo. Ktovie, čo by si pomyslel, ak by sa dozvedel, že z malej dielne stojacej na moste Ponte alle Grazie vznikol v priebehu pol druha storočia hodinársky kult uctievaný po celom svete.

Panerai sa pýši bohatou históriou, o ktorej sa popísalo mnoho článkov, dokonca celých kníh. Ja spomeniem hlavne úzke prepojenie časomiery Panerai s talianskou armádou a námorníctvom, s ktorými Giovanni Panerai úspešne spolupracoval a ktorá vtisla hodinkám ich nezameniteľný dizajn.

 

Spoluprácu zveľaďoval aj Giovanniho syn Guido, ktorý viedol rodinný podnik až do svojej smrti. V roku 1936 talianske námorníctvo prišlo s požiadavkou na extrémne odolné náramkové hodinky použiteľné v tých najnáročnejších podmienkach. Panerai sa nezľakol a v priebehu času vznikol model Radiomir s legendárnym sendvičovým ciferníkom a strohou armádnou eleganciou.

Dnes, z pohľadu 21. storočia, je zarážajúca predovšetkým nadčasovosť tohto modelu. Ak by som ho vložil do vitríny k súčasným hodinkám Panerai, rozhodne by medzi nimi nepôsobil zastaralo.

V priebehu rokov sa produkcia firmy stále sústredila na výrobu časomier pre armádu a námorníctvo. Okrem talianskej armády začala spolupracovať aj s egyptským námorníctvom a postupne sa pridávajú aj námorníctva zo Stredomoria.


Až v roku 1993 sa hodinky Panerai dostávajú do voľného predaja a o dva roky neskôr prichádza k stretnutiu značky s hollywoodskym svalovcom Sylvestrom Stallonem. Sly bol značkou doslova uchvátený a veľkou mierou prispel k jej popularizácii medzi širokou hodinárskou verejnosťou. V roku 1997 sa značka Panerai dostala pod krídla spoločnosti Richmond a od tejto chvíle jej hviezda vystúpala raketovou rýchlosťou.

 

Svoj úspech rozkladá rovnomerným dielom medzi štyri modelové rady, na ktoré sa teraz pozrieme.

 

Submersible

Modelový rad charakteristický impozantnými a výraznými modelmi určenými pre potápačov, ale hlavne pre mužov, ktorí chcú svoje hodinky na zápästí cítiť. Sú veľké, sú výrazné, sú muscle ako Stallone v najlepších rokoch. Ale pozor! V žiadnom prípade nepôsobia vulgárne. Napriek okázalosti z nich srší precíznosť a kvalita. Každý milimeter plochy, každá hrana odkazujú na genialitu talianskych hodinárov a dizajnérov. Typickým prvkom je ochrana korunky, ktorú si spoločnosť Panerai poistila ochrannou známkou.

 

 

Luminor

Modelový rad pomenovaný podľa luminiscenčnej zmesi používanej na ciferníku. Vďaka nej sú hodinky dobre čitateľné aj v náročných podmienkach. Dizajnom sa opäť jedná o čistokrvný Panerai s typickým tvarom, krytom korunky a sendvičovým ciferníkom. V tomto rade sa dajú nájsť modely športové, military, ale aj  decentnejšie kúsky s prvkami elegancie. Ide o najpopulárnejší rad s množstvom dnes už ikonických časomeračov.

 

 

Luminor Due

Mladší a jemnejší súrodenec Luminoru. Ako jediný modelový rad ponúka aj hodinky pre dámske zápästia. Vyznačuje sa predovšetkým eleganciou a čistými líniami v duchu filozofie Panerai.

 

 

Radiomir

Pocta histórii. Pocta hodinárom, otcom a zakladateľom spoločnosti Panerai. Z hodín Radiomir dýcha majestátna minulosť rešpektovaná divokou a neprehľadnou prítomnosťou. Rad je pomenovaný podľa zlúčeniny s vysokým obsahom chemického prvku rádia (Ra), ktorá sa používala na osvetlenie číslic na ciferníku.

 

 

Asi neexistuje značka, ktorá sa teší tak obrovskej priazni svojich fanúšikov. Hodinky Panerai nie sú len o ukazovaní presného času. Hodinky Panerai, to je životný štýl. Možno to znie ako fráza, ale v prípade talianskej manufaktúry je to skutočne tak. Prečo sú ľudia tak fascinovaní práve touto značkou? Možno je to neopozeraným, stále originálnym a pritom odvážnym dizajnom. Možno je to kvôli kalibrom, ktoré sú všetky do jedného navrhnuté a konštruované pod strechou Panerai. Možno kvôli obmedzenej produkcii, ktorá označuje každý model jedinečným číslom a venuje mu tak nefalšovaný punc jedinečnosti.

Ja si však myslím, že je to hlavne kvôli neuchopiteľnému DNA, ktoré sformovali roky spolupráce s námornými a ozbrojenými silami. My, chlapi, práve tak ako sme silní a tvrdí, sme vo svojom vnútri stále iba malí chlapci, ktorí s plastovými a drevenými puškami behali okolo domu a strieľali na imaginárnych nepriateľov. A hodinky Panerai nám svojím zvláštnym čarom tieto krásne časy detstva stále pripomínajú.

 

Registrace do newsletteru


Vaše osobní údaje (t.j. Váš e-mail) budeme (Swiss Watches, s. r. o.) zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů se zajímavým obsahem z oblasti e-mail marketingu v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

Máte otázku? Volejte

+421 915 849 940
Pondělí až pátek od 9.00 do 17.00

Prečo u nás nakupovať?

5 partnerských predajní 90% tovaru na sklade Vernostné zľavy Autorizovaný predajca