4 veci, ktoré by ste o hodinkách s chronometrom mali vedieť

V minulom článku sme sa vám pokúsili priblížiť fungovanie mechanického strojčeka, dnes tu máme ďalšiu zaujímavú tému. Mnohokrát sa stáva, že zákazníci si zamieňajú dva základné výrazy: chronograf a chronometer, pričom ide o dva absolútne rozdielne pojmy. Na to, aby ste v tom mali jasno, som pre vás pripravil tento článok. Takže aký je rozdiel medzi chronometrom a chronografom? Zjednodušene povedané, chronograf sú stopky a chronometer je certifikovaný prístroj na meranie času, skrátene COSC. Čo je ten COSC a čo všetko to obnáša, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.  

Švajčiarský úrad Controlíre Official Suisse des Chronometres (COSC) má pomerne silný vplyv na  švajčiarske hodinárstvo. Jeho oficiálny zrod je datovaný od roku 1973, avšak nejednalo sa o úplne prvotný inštitút zameraný na meranie času. V Neuchatel sa hodinky testovali už v roku 1800. V dnešnej dobe tvorí COSC súbor testov, ktoré musí hodinový strojček podstúpiť, aby mohol dostať označenie chronometer. Ako som hore spomínal, chronometer si ľudia často mýlia so slovom chronograf. Takže ešte raz a názornejšie:  chronometer je certifikovaný prístroj na meranie času, môžeme ním nazývať hodinky s chronografom, trojručičkové hodinky, ale aj tie quartzové a chronograf sú jednoducho stopky. Bodka.

V čase vzniku tohto inštitútu to bola naozaj veľká vec, v dnešnej dobe už tento wow efekt možno troška zaostáva, čo je škoda. Stále sa jedná o veľmi hodnotný aspekt, ktorý napovedá veľa o daných hodinkách a ich presnosti a spoľahlivosti. Aby som vám trochu viac priblížil v čom je COSC špecifický, ponúkam pár zaujímavostí. O to skôr, že viac ako 15 % hodín, ktoré ponúkame v našich kamenných predajniach a e-shope sú práve touto certifikáciou atestované a obzvlášť hodinky s týmto certifikátom sú rádovo drahšie. Poďme zistiť prečo.

1. Len hodinky so SWISS MADE môžu byť pripustené k skúškam (COSC). Čo to znamená? Strojček musí byť švajčiarsky, a teda ide o strojček zostavený vo Švajčiarsku, finálne testy prebehli v danej krajine, minimálne 60% finančných nákladov musí mať švajčiarsky pôvod, minimálne 50% hodnoty súčiastok musí byť SWISS MADE. Tematika SWISS MADE je však omnoho komplexnejšia a tej sa budem venovať v inom článku.  Dôvod, prečo k testom nie sú pripúšťané strojčeky iných značiek, napr. nemecké či japonské - aj keď niet žiadnych pochýb o ich kvalite a presnosti - je fakt, že tento inštitút je neziskový a slúži hlavne na podporu švajčiarskeho hodinárskeho priemyslu.

2. Aby hodinky prešli testom, musia byť výrobcom zaslané do jedného z laboratórií, kde sú podrobené tortúre meraní a krokov (na testovanie sa posiela len strojček bez puzdra). Každý strojček je evidovaný podľa sériového čísla vyrazeného na rotore, opatrený bielym ciferníkom a čiernymi ručičkami – kvôli lepšej čitateľnosti. K hodinkám s COSC by ste vždy mali dostať certifikát, na to pozor.   Strojček je následne ukotvený do špeciálneho držiaka na otočnom ramene, ktorý vie simulovať pohyb ľudskej ruky. Polôh je presne päť. Strojček je potom následne natiahnutý podľa špecifikácií, ktoré sú uvedené výrobcom. Po tejto príprave je stroj umiestnený do špeciálneho krytu, v ktorom sú po dobu 12 hodín vystavené teplote 23 stupňov. Ďalších 15 dní je strojček testovaný na dennej báze zase pri  5 rôznych polohách, 3 teplotách (23°, 8° a 38°) a verdikt sa vydáva na základe siedmich parametrov: priemerná denná odchýlka, priemerná zmena v odchýlke, najväčší rozdiel v odchýlkach, rozdiel medzi odchýlkami v horizontálnej a vertikálnej pozícii, najväčší rozdiel v odchýlkach, teplotný rozdiel, obnovenie rýchlosti. Najhorší výsledok, ktoré hodinky s certifikátom môžu vykazovať je odchýlka - 4 + 6 sekúnd za deň, čo je však ten najhorší scenár - štandardne sú omnoho presnejšie. Na porovnanie: pri necertifikovaných hodinkách ide o odchýlku + - 15 sekúnd za deň! Toto testovanie je podľa normy ISO 3149 z roku 1976.  Konkrétne a presnejšie informácie nájdete dole v tabuľke.

Symbol

Kritérium

Limit (s/d)

Kategória 1

Kategória 2

Avg R

Priemerná denná odchýlka

 -4 +6

 -5 +8

Avg V

Priemerná zmena v odchýlke

2

3.4

Max V

Najvyšší rozdiel v odchýlkach

5

7

D

Rozdiel medzi odchýlkami v horizontálnej a vertikálnej pozícii

 -6 +8

 -8 +10

P

Najväčší rozdiel v odchýlkach

10

15

C

Teplotný rozdiel

+/- 0.6

+/- 0.7

R

Obnovenie rýchlosti

+/- 5

+/- 6

Minimálne požiadavky sa považujú za absolútne limity a žiaden výsledok výpočtu sa nezaokrúhľuje nadol.

3. Úrad je rozložený medzi tri samostatné skúšobné laboratóriá, ktoré zamestnávajú 60 zamestnancov na plný úväzok a 70 pomocných zamestnancov. Laboratória sa nachádzajú v mestečku Biel, Saint-Imier a Le-Locle. Chod spoločnosti je kvôli testovaniu nepretržitý po dobu 350 dní v roku. Od vzniku spoločnosti je nárast certifikovaných kalibrov z roka na rok stále vyšší a vyšší. Na začiatku, v roku 1973 prešlo testovaním len 200 000 kusov hodín, v dnešnej dobe sa ich počet hýbe na hrane 1,6 milióna kusov certifikovaných strojčekov ročne. No ak vezmeme do úvahy celú švajčiarsku produkciu hodín, tak len  6 % všetkých hodín, vyprodukovaných na tomto území, dostane právo označiť svoje hodinky slovom chronometer. To je už čo povedať.

4. Rok 2015 bol posledným, kedy inštitút zverejnil citlivé údaje, týkajúce sa testovania a certifikátov, udelených jednotlivým značkám. Medzi stálych a úspešných predkladateľov svojich kalibrov patrí značka ROLEX s finálnym počtom 795 716 ks hodín.  Za ním je Omega s počtom 511 861 kusov a Breitling so 147 917 kusmi, z čoho je 28 499 baterkových. Netreba však zabúdať, že sa jedná o údaj z roku 2015, a je teda veľký predpoklad, že tieto čísla sú v dnešnej dobe niekde inde. Samozrejme, privilégium opatriť hodinky týmto testom nepatrí len horeuvedeným značkám, aj keď ich podiel je viac-menej majoritný. Značky Tissot, Certina a v neposlednom rade tiež Longines  zaraďujú do portfólia hodinky, ktoré majú COSC certifikát

Ak ste došli až sem, som rád. Certifikované hodinky sú určite dobrou voľbou. Mne osobne to dáva záruku, že výrobca si proste a jednoducho musel dať na výrobe strojčeka väčšmi záležať, aby testovaním prešiel. Je tu však jedna vec, na ktorú sa oplatí nezabudnúť, a to fakt, že hodinky nie sú certifikované ako také, ale na test sa posiela iba strojček. Z toho potom plynie množstvo vecí a otázok, ktorým sa budeme venovať niekedy nabudúce.

Pod článok som pre Vás vybral pár naozaj skvelých chronometrov, čo stoja za to :-)

 

1.Breitling Navitimer 8 Chronograf 43 mm (kliknite sem pre viac info) 

2. Omega PlanetOcean 600M 43.50 mm (kliknite sem pre viac info) 

3. Longines Record 40 mm, Automat (kliknite sem pre viac info) 

Predstavenie

Volám sa Martin Demko a s hodinkami pracujem už od roku 2011. Za ten čas mi prešlo rukami množstvo modelov, lacných drahých, modelov značiek renomovaných aj tých menej. Moja práca je pre mňa potešením a koníčkom zároveň. O čo som sa vždy usiloval a usilujem bola maximálna úprimnosť voči zákazníkom, hoc za cenu obchodu. Absolvoval som množstvo školení a pomerne veľké množstvo tréningov vo Švajčiarsku. Ak Vás moje články a môj subjektívny pohľad na jednotlivé problematiky oslovil alebo naopak, kľudne mi napíšte na m.demko@racio.com, budem naozaj veľmi rád za každú odozvu.

Registrácia do newsletteru


Vaše osobné údaje (t.j. Váš e-mail) budeme (Swiss Watches, s. r. o.) spracovávať iba za účelom zasielania newsletterov so zaujímavým obsahom z oblasti e-mail marketingu v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Svoj súhlas so zasielaním a spracovaním osobných údajov môžete kedykoľvek odvolať prostredníctvom odhlasovacieho odkazu v každej kampani.

Máte otázku? Volajte zadarmo

+421 915 849 940
Pondelok až piatok od 9.00 do 17.00

Prečo u nás nakupovať?

5 partnerských predajní 90% tovaru na sklade Vernostné zľavy Autorizovaný predajca