Elita medzi hodinkami. Pilotky od Breitling, IWC, Zenith a Longines

Túžba lietať a pokoriť belasú oblohu sprevádzala ľudstvo od nepamäti. Odpútať sa od zeme, vzniesť sa do výšok a cestovať krajnou oblakov je dnes samozrejmosť, ktorá nás sprevádza dennodenne. Stačí vzhliadnuť k oblohe, určite tam uvidíte malú bodku, siluetu lietadla, ktorú riadi skúsený pilot so svojou posádkou a nevyhnutnými inštrumentmi, ktoré mu pomáhajú bezpečne prekonávať dlhé hodiny vo vzduchu. 

K takýmto inštrumentom rozhodne patria aj náramkové hodiny. Nie je to len o presnom čase a dátume. Priemerná spotreba paliva, letová rýchlosť, vzdialenosť, násobenie, delenie, to všetko dokáže skúsený pilot vypočítať, ak má na zápästí tie správne hodinky. Môžete namietať, že v  súčasnej digitálnej dobe sú všetky nevyhnutné výpočty uskutočňované oveľa rýchlejšími palubnými prístrojmi, popri ktorých pôsobí logaritmické pravítko na ciferníku hodín ako relikvia. Neostáva mi nič iné ako súhlasiť, no jedným dychom dodávam, že je to neskutočne krásna relikvia, ktorá má vo svete tisíce nadšených fanúšikov. Veru tak, pilotné hodiny sú fenomén, ktorý sa medzi nami udržal aj napriek nespornému vedeckému a technickému pokroku. Digitálne palubné inštrumenty dokážu vypočítať takmer všetko. Ale môžete ich nosiť na zápästí? Môžete sa s nimi pochváliť priateľom? Môžete sa s nimi len tak pokochať? Pravdepodobne nie. 

Breitling Navitimer

Kráľom leteckých hodín je nesporne spoločnosť Breitling s legendárnym modelom Navitimer (AB0127211C1A1). Ikonická luneta, logaritmické pravítko na ciferníku, chronograf a nezameniteľný oceľový náramok, to všetko tvorí dokonalé pilotné hodinky. Ale Navitimer ponúka oveľa viac. Stovky zápästí skutočných pilotov. Tisíce hodín strávených vo vzduchu. Spoľahlivosť, na ktorú stavili tí najpovolanejší. V priebehu desaťročí sa z Navitimeru stala legenda. Hodinky s príbehom. A okrem toho všetkého oplývajú nadčasovou krásou. O špičkovej kvalite hodín sa nebudem rozpisovať, spomeniem len, že súčasný model B01 Chronograph 46 vo svojom vnútri ukrýva automatický in-house caliber s rezervou chodu 72 hodín. S priemerom puzdra 46 mm sa hodí skôr na robustnejšie ruky, no muži s užšími zápästiami nemusia zúfať, pretože Breitling ponúka model Navitimer aj v 43 a 41 mm vyhotovení. Ako je už u Breitlingu zvykom, k oceľovému náramku si môžete zadovážiť aj rôzne vyhotovenia koženého remienka.

Ak hľadáte ikonické hodinky overené časom, ktoré nepodliehajú trendom a razia si svoju vlastnú cestu, Breitling Navitimer je rozhodne tá pravá voľba.

Parametre Breitling Navitimer

Priemer: 46 mm

Vodotesnosť: 30 metrov

Rezerva chodu: 72 hodín

Puzdro: Ušľachtilá oceľ

Sklo: Zafírové

IWC Big Pilot’s Watch

Ak chcete ostať pri pilotných hodinkách, no máte pocit, že Navitimer nie je úplne to pravé a túžite po prehľadnejšom, menej komplikovanom ciferníku, za pozornosť rozhodne stojí model Big Pilot’s Watch od spoločnosti IWC (IW501001). Je rovnako robustný ako Navitimer, napriek tomu celkom odlišný. Ciferník vás nezaťažuje ničím nadbytočným. Len dátum, čas a ukazovateľ rezervy chodu na pozícii čísla tri. Dokonale prehľadné, dokonale usporiadané. Neprehliadnuteľná korunka je ikonický prvok a svojimi rozmermi rozhodne prináleží k menu týchto hodín. Jej veľkosť nachádza opodstatnenie v minulosti, kedy piloti nosili hrubé kožené rukavice, čo im sťažovalo manipuláciu s hodinkami. Veľkou devízou hodín je až sedemdňová rezerva chodu, ktorú zabezpečuje automatický in-house caliber s označením 52110. 

Dovolím si tvrdiť, že aj Big Pilot’s Watch patria k legendám okrídleného sveta a svojím nezameniteľným a pútavým vzhľadom predstavujú špičku medzi pilotnými hodinkami.

Parametre IWC Big Pilot’s Watch

Priemer: 46,2 mm

Vodotesnosť: 60 metrov

Rezerva chodu: 7 dní

Puzdro: Ušľachtilá oceľ

Sklo: Zafírové

Zenith Pilot Type 20 Extra Special

Tretím do partie sú hodinky značky Zenith s označením Pilot Type 20 Extra Special (29.2430.679/21.C753). Tento model nás prenesie do čias, keď piloti ohlušovaní burácaním motorov vnímali len vôňu benzínu, ostrý vietor v tvári a vrtochy zradnej oblohy. Pilot Type 20 sú poctou leteckému remeslu, svojím retro dizajnom vzdávajú hold všetkým priekopníkom lietania. Hodinky sú skrz-naskrz presiaknuté históriou. Či už je to masívna korunka, jednoduchý číselník s arabskými číslicami alebo ručičky, aké by ste darmo hľadali na moderných časomierach. Bronzové puzdro len podčiarkuje výnimočnosť týchto prekrásnych hodín. Samozrejmosťou je automatický in-house caliber s rezervou chodu 50 hodín. Zadnú stranu hodín zdobí nádherná rytina historického lietadla a loga spoločnosti Zenith. Ak máte radi veci dýchajúce minulosťou, upriamte svoju pozornosť na hodinky Pilot Type 20 Extra Special od značky Zenith.

Parametre Zenith Pilot Type 20 Extra Special

Priemer: 45 mm

Vodotesnosť: 100 metrov

Rezerva chodu: 50 hodín

Puzdro: Bronz

Sklo: Zafírové

Longines Lindbergh Hour Angle Watch

Keď v roku 1927 preletel Charles Lindbergh ako prvý krížom cez Atlantický oceán, spoločnosť mu robili pilotné hodinky značky Longines (L2.678.4.11.0). Model dodnes vzdáva poctu výnimočnému pilotovi a vo svojom názve hrdo nesie jeho meno. Lindbergh Hour Angle Watch sú prekrásne hodinky s výrazným číselníkom, funkčnou lunetou a množstvom funkcií, ktoré ja, ako laik, nedokážem naplno využiť. To mi však neprekáža v tom, aby som tieto hodinky obdivoval. Vyžaruje z nich závan starých čias a  kombinácia elegancie a dobrodružstva. Číselník aj zadné puzdro hodín sú majstrovské dielo. Puzdro je nepriehľadné, no dá sa jednoduchým spôsobom odklopiť a vy sa môžete pokochať pohľadom na nádherný automatický stroj chránený zafírovým sklom. Premyslené do posledného detailu. Lindbergh Hour Angle Watch je nadčasová časomiera, ktorá poteší nejedného milovníka hodín.

Parametre Longines Lindbergh Hour Angle Watch

Priemer: 47,5 mm

Vodotesnosť: 30 metrov

Rezerva chodu: 46 hodín

Puzdro: Ušľachtilá oceľ

Sklo: Zafírové

Registrácia do newsletteru


Vaše osobné údaje (t.j. Váš e-mail) budeme (Swiss Watches, s. r. o.) spracovávať iba za účelom zasielania newsletterov so zaujímavým obsahom z oblasti e-mail marketingu v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Svoj súhlas so zasielaním a spracovaním osobných údajov môžete kedykoľvek odvolať prostredníctvom odhlasovacieho odkazu v každej kampani.

Máte otázku? Volajte zadarmo

+421 915 849 940
Pondelok až piatok od 9.00 do 17.00

Prečo u nás nakupovať?

5 partnerských predajní 90% tovaru na sklade Vernostné zľavy Autorizovaný predajca