Láska na prvý pohľad IWC Portugieser EDITION "150 YEARS"

Mal by som sa pustiť do ďalšieho článku, venovanému bazilejským novinkám v podaní Breitlingu, no rozhodol som sa podeliť sa s Vami s niečím zaujímavejším. Túto špecialitku som objavil pri poslednej návšteve našej predajne.

Sedel som s kolegom pred vitríniou IWC a popíjal kávičku, keď som si všimol nádherný, 3 - ručičkový Portugieser s bielym ciferníkom, čiernymi arabskými číslicami a 8–dňovou rezervou chodu. Výročný model z rady Jubliee.  Poznal som túto kolekciu, vedel som o čo ide, len som si myslel, že každý jeden kúsok má už dávno svojho majiteľa. O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď som zistil, že jeden z posledných sa nachádza práve v našej predajni.

Krátke predstavenie špeciálnej edície IWC Jubilee

Edícia Jubilee prišla na trh v roku 2018 ako oslava 150. výročia značky. Spoločnosť vypustila balík modelov, pozostávajúci z 29-tich rôzne limitovaných referencií od 15 do 2000 kusov, vychádzajúcich z jednotlivých kolekcií: DaVinci, Portofino Pilot, atď.

Modely Jubilee boli dostupné len v dvoch farebných prevedeniach číselníka: modrá a ohromná biela. Práve ciferník - ako budete môcť neskôr na našich fotkách vidieť - je majstrovské dielo. Dvanásť vrstiev laku (bieleho alebo modrého), starostlivo naneseného na smaltovaný základ. Smalt je pomyselným mostom medzi súčasnými a pôvodnými vreckovými hodinkami Pallweber od International Watch Company (IWC).

Aj keď sa farba číselníkov obmedzila len na dve možnosti, ponuka materiálov a komplikácií bola o čosi rozšafnejšia. Oceľ, zlato, platina a vybrať ste si mohli od klasického jednoduchého 3-ručičkového modelu cez perpetuálny (večný) kalendár až po tourbillon.

Každý model nesie na puzdre číslo daného množstva. Neviem, či ste si všimli, ale IWC neoznačuje limitované edície formou 345/1000. Čiže 345. kus z počtu 1000. Každý jeden exemplár z uvedeného množstva nesie vygravírovaný nadpis „ONE OUT OF 1000“. Pre manufaktúru elegantné riešenie, pre zákazníka horšie. Lebo ak ste si povedali, že by bolo super darovať otcovi k výročiu model s poradovým číslom zobrazujúcim rok jeho narodenia, máte smolu.

Nepreferujem hodinky s chronografom, mám rád jednoduché a čisté línie, no o to viac si vážim cit pre detail. Za určitý čas pôsobenia v tomto biznise som si vypestoval vášeň k prevedeniu ciferníka a k zobrazeniu malej sekundovej ručičky. Tým najdôležitejším však ostáva charizma. Hodinky, ktoré ma oslovia, musia mať aspoň jeden z uvedených atribútov.

Ako som sa k týmto vlastnostiam, ktoré na hodinkách uprednostňujem, dostal? Prvýkrát som sa začal zamýšľať nad ciferníkom, keď som mal možnosť vidieť božské Reverso Ultra Thin 1948  od Jaeger Le-Coultre. Snehobiely ciferník s jemným práškovým povrchom a modrými, dokonalo vyváženými emailovými indexami. Úplne ma očaril.

K malej sekundovej ručičke, jedine na pozícii „6“ som začal inklinovať vďaka Omega DeVille Prestige Small Second.  Tento model sa pre mňa stal etalónom elegantných nadčasových hodiniek. No a nakoniec tá charizma. Jednoznačne Cartier Santos! To, čo majú v sebe, sa nedá opísať. Keď som si ich kupoval, ani som nevedel, aký kaliber je vo vnútri. Teda, nie celkom. Jasné, že vedel, vedel som všetko, no žiaden technický parameter nebol pre mňa natoľko dominantný ako tá aura, ktorá z hodiniek vychádzala.

Dokonca aj teraz, keď píšem tento článok, mám svoje „santosky“ položené na stole vedľa PC a vždy, keď sa na ne pozriem, som spokojný. (Oceľový náramok a hliníkový povrch  noteobooku sa veľmi nemajú v láske.) O týchto sa však chystám napísať v samostatnom článku.

Poďme sa pokochať krásou Portugiesera, inšpirovaného prvým modelom z roku 1930.  Tento model uspokojuje každú moju „neresť“, až na ten veľký priemer 43,2 mm. Na druhej strane: pre gentlemana s veľkou stavbou tela hraje veľkosť prím. Spomínate si ešte na Omega Aquaterra XXL?

Povedal som si, že nemá zmysel písať detailný popis,  požičal som si teda hodinky, vzal fotoaparát, kolegu, čo vie fotiť a nafotili sme pre vás - ako vidíte -  pár zaujímavých záberov.

Tento Portugieser je nádherný.  Čistota, jednoduchosť.  Biela je naozaj snehobiela, lesklá a v kombinácii s čiernou grafikou predstavuje dokonalú symbiózu. Spomínanú symbiózu nijako nenarúšajú ani modro rhodiované štíhle listové ručičky. Malá sekundovka v jemne sa zužujúcom tvare zase decentne kompozíciu rozbíja. To je práve to šmrncovné, čo ma fascinuje. Fascinuje ma jemne vnorený sekundový ukazovateľ, aj vypuklé zafírové sklo.

Ak vás ciferník tiež ohúril, ešte som neskončil. Vo vnútri sa nachádza manufaktúrny, ručne opracovaný mechanický kaliber 59215 s 8-dňovou rezervou chodu! Kto Schaffhausen pozná, vie, že sa za svoje strojčeky naozaj nehanbia a radi ich ukážu. V tomto prípade sa jedná o film pre dospelých. Po otočení len 12,7 mm tenkého puzdra na druhú stranu sa vám odkryje pohľad na časť súčiastok z konečného počtu 217.  Ak som sa rozplýval nad ciferníkom a jeho detailami, tu končím a chce sa mi plakať.

Opracovanie mostíka, jednotlivých súčiastok, krokových kolies, finišovanie gigantického "pérového" domčeka ma dostáva do kolien a pripomína mi, prečo milujem MECHANICKÉ hodinky. Prečo nikdy, naozaj nikdy nebudem tolerantný voči otázkam znejúcim "čo si myslíš o tom, že si na 30-ku chcem kúpiť Garmin?", aj keď ju položil kamarát pri obede. Na okrúhle narodeniny baterkové hodinky? Inteligentné hodinky? Robím nedostatočnú osvetu vo svojom okolí? Veď hodinky majú chytať za srdce!

Chcem si vychutnať pohľad na ženevské vlny, obdivovať „perlage“, ale hlavne: chcem to robiť celý život a nielen dovtedy, dokedy Garmin prestane robiť aktualizácie! Chápem, rozdiel v cene je asi 9500 eur. Ale čo napríklad chýba modelu Tissot Heritage Petite Seconde v cene 945 eur? Krokomer? LCD displej? Vodotrysk?

Budem veľmi rád, ak týmto článkom oslovím aspoň jedného človeka. Aspoň jedného milovníka hodiniek, ktorý bude so mnou zajedno.

A ak sa vám IWC Portugieser páčia, určite  si nenechajte ujsť ten zážitok aj naživo a utekajte do Eurovey, kým sú tam.

Volám sa Martin Demko a s hodinkami pracujem už od roku 2011. Za ten čas mi prešlo rukami množstvo modelov. Lacných, drahých, modelov značiek renomovaných, aj tých menej. Moja práca je pre mňa potešením a koníčkom zároveň. O čo som sa vždy usiloval a usilujem, bola maximálna úprimnosť voči zákazníkom, hoci aj za cenu obchodu. Absolvoval som rad školení a pomerne veľké množstvo tréningov vo Švajčiarsku. Ak Vás moje články a ich subjektívny pohľad na jednotlivé témy oslovili, alebo naopak, pokojne mi napíšte na m.demko@racio.com. Budem naozaj veľmi rád za každú odozvu a vopred Vám za ňu ďakujem.

Registrácia do newsletteru


Vaše osobné údaje (t.j. Váš e-mail) budeme (Swiss Watches, s. r. o.) spracovávať iba za účelom zasielania newsletterov so zaujímavým obsahom z oblasti e-mail marketingu v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Svoj súhlas so zasielaním a spracovaním osobných údajov môžete kedykoľvek odvolať prostredníctvom odhlasovacieho odkazu v každej kampani.

Máte otázku? Volajte zadarmo

+421 915 849 940
Pondelok až piatok od 9.00 do 17.00

Prečo u nás nakupovať?

5 partnerských predajní 90% tovaru na sklade Vernostné zľavy Autorizovaný predajca