Návrat do histórie leteckých hodiniek: Longines Pilot Majetek

S hodinkami Pilot Majetok sa vrátime k pôvodným dizajnom leteckých hodiniek a predstavíme ich širokej verejnosti. Nový model spojuje nádych historických dobrodružstiev statočných letcov s požiadavkami dnešných zákazníkov.

Začiatok 20. storočia bol v znamení rozvoja leteckého priemyslu. Po prvej svetovej vojne európske mocnosti pochopili význam letectva v ozbrojených silách a armády celého sveta mohutne investovali do vývoja nových technológií v tomto odbore. Československo sa v tomto období etablovalo ako ekonomicky vyspelá krajina s veľmi silnou a početnou armádou. Existovalo hneď niekoľko tovární, ktoré vyvíjali a vyrábali lietadlá pre civilný aj armádny sektor.

V 30-tych rokoch sa velenie československého letectva rozhodlo nasledovať ďalšie európske armády a zadalo zákazku na 3000 ks hodiniek, ktoré pilotom uľahčii orientáciu v čase v priebehu letu. Víťazom súťaže sa stali značky Longines, Eterna a Lemania. Najväčšiu obľubu medzi pilotmi si získali hodinky prvej menovanej značky - ako jediné mali otočnú lunetu a navyše ich puzdrá boli vyrábané z nerezovej ocele českej firmy Poldi-oceľ.

Longines sa zaoberal myšlienkou leteckých ukazovateľov už od začiatku dvadsiatych rokov. V tej dobe to boli najmä palubné prístroje, ale už na nich sa objavovala inovácia v podobe otočnej lunety. Tá bola definitívne implantovaná do náramkových hodiniek v 30-tych rokoch, kedy bol na trh uvedený model s otočnou lunetou, ktorá pohybovala značkou na číselníku hodiniek. Piloti si týmto pohyblivým bodom značili čas vzletu alebo čas letu od zmeny kurzu.

Technológie z týchto hodiniek boli prenesené do ikonického modelu 3582, ktorý bol vyvinutý na základe objednávky Československej armády. Čísla na ciferníku, ručičky a značka otočnej lunety boli zviditeľnené luminiscenčným materiálom a strojček bol uložený do unikátneho puzdra vankúšikového tvaru. Ten si nechala spoločnosť Longines registrovať v roku 1935 na Medzinárodnom úrade priemyselného vlastníctva v Berne.

Na viečko všetkých hodiniek, ktoré boli odovzdávané pilotom, bol gravírovaný nápis „Majetok Vojenskej správy“ a číslo vojenského útvaru. Na začiatku druhej svetovej vojny veľká časť pilotov odišla do exilu a bojovala proti fašistickému nepriateľovi napríklad po boku RAF. Hodinky Longines 3582 využívali aj v čase tohto konfliktu as nimi aj letci ďalších armád – odhadom 1700 pilotov malo na zápästí tieto hodinky.

Spoločnosť Longines si váži svoju 190 ročnú históriu a DNA, ktoré je v mnohých obdobiach prepojené s leteckým priemyslom. Preto pravidelne prináša na trh modely, ktoré sú odvodené z tohto dedičstva. Príkladom toho je aj model „Pilot Majetok“, ktorý je jednou z noviniek tohtoročnej jari. Pôvodný model z roku 1935 bol prepracovaný podľa súčasných trendov, ale pritom si zachováva svoju autenticitu pôvodných leteckých hodiniek československých pilotov. Na boku hodiniek na pozícii 9 je umiestnený štítok s letopočtom odkazujúcim na vznik pôvodného modelu 3582.

Výsledkom sú hodinky s puzdrom s priemerom 43 mm, výraznou vrúbkovanou lunetou a zjemnenými hranami nožičiek pre pohodlnejšie nosenie. Čísla a ručičky dostali najkvalitnejšie luminiscenčné materiály SuperLumiNova®, pod zafírovým sklíčkom sa nezávisle pohybuje značkový bod pre na stavanie času štartu. Exkluzívny strojček L893.6 obsahuje kremíkový vlások a ďalšie dva komponenty - krokové koleso a kotva - sú vyrobené z antimagnetických materiálov. Preto majú hodinky štandard ISO 764, čo je odolnosť proti magnetickému poľu až 60 Gauss. Ďalšou certifikáciou strojčeka je chronometer s maximálnou dennou odchýlkou +4/-6 s podľa COSC. Ku komfortnému používaniu hodiniek prispieva aj rezerva náťahu, ktorá je až 72 hodín.

Pozývame vás na naše predajne Watch de Luxe a WOW, kde budete môcť zažiť dotyk histórie pri nasadení týchto hodiniek na vaše zápästie. Môžete si ich aj pozriet na našom eshope.

Registrácia do newsletteru


Vaše osobné údaje (t.j. Váš e-mail) budeme (Swiss Watches, s. r. o.) spracovávať iba za účelom zasielania newsletterov so zaujímavým obsahom z oblasti e-mail marketingu v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Svoj súhlas so zasielaním a spracovaním osobných údajov môžete kedykoľvek odvolať prostredníctvom odhlasovacieho odkazu v každej kampani.

Máte otázku? Volajte zadarmo

+421 915 849 940
Pondelok až piatok od 9.00 do 17.00

Prečo u nás nakupovať?

5 partnerských predajní 90% tovaru na sklade Vernostné zľavy Autorizovaný predajca