Nový Breitling Navitimer

Breitling Navitimer 2022 vzdáva hold svojmu pôvodcovi, ktorý tento rok oslavuje už 70. výročie vzniku. Osvojil si totiž prvky, ktoré ocenia aj pravoverní fanúšikovia značky.

Čerstvo mám za sebou školenie zamerané na novinky značky Breitling, ktoré sa konalo v hoteli Falkensteiner v Bratislave. Zamerané bolo na predstavenie novinky, ktoré vládne oblohe nepretržitých 70 rokov. Apelujem práve na nepretržitosť, pretože Breitling Navitimer nebol od svojho vzniku v roku 1952 nikdy mimo produkcie, a to je naozaj pozoruhodné. Počas celého školenia som mal v hlave článok, ktorý som písal ešte v roku 2018. Keď sa rok predtým kormidla spoločnosti ujal George Kern, hovoril o stlačení tlačidla reset - alebo, lepšie povedané, o návrate značky k jej koreňom. Áno, presne tak, počnúc rokom 2018 až dnes Breitling vrcholí svoju víziu v podobe staro-nového modelu Navitimer.

Návratu k originálu je treba rozumieť

Ako to už býva zvykom, prerobiť dobre fungujúci model je veľmi náročné, pretože silné fanúšikovské zastúpenie si len ťažko zvyká na novoty. Mohli sme sa o tom presvedčiť práve vtedy,  keď Breitling ustúpil od okrídleného „B“ a zmenil logo na klasické štylizované „B“. 

Lenže prepracovaná novinka čerpá vôbec najviac inšpirácií z pôvodného modelu. Preto už na ciferníku viac nenájdete inkriminované béčko, ale logo AOPA (Aircraft Owners and Pilots Association). Mohli by sme namietať, že čo zase Breitling špekuluje, no pravda je taká, že pôvodná objednávka na hodinky, ktoré by obsahovali aj logaritmické pravítko, prišla do Breitlingu práve od tejto leteckej asociácie.

Pripomínam, že úplne pôvodné modely Navitimer neboli určené na komerčný predaj, ale iba pre členov klubu. Toľko k logu AOPA.

Ďalšou zásadnou zmenou puzdra je stupnica vo vnútri ciferníka. V predchádzajúcom modeli modeli bola uložená pod uhlom, teraz je plochá, celý ciferník tak pôsobí iným dojmom. K lupovému efektu prispieva nové zafírové sklo, ktoré síce je konvexné, avšak nie spôsobom, na aký sme zvyknutí. Zatiaľ čo doteraz bolo sklíčko konvexné po celej svojej ploche, v novom Navitimeri vystupuje z oblúka a následne sa zakrivuje. Dátum sa presunul na pozíciu 6 a výrobca ho integroval do sčítača chronografu. Doteraz sa v prípade kalibrov B01 nachádzal medzi indexmi 4 a 5. Na zadnej strane môžete pozorovať prepracovaný a po novom skeletizovaný rotor, takže uvidíte viac do „útrob“ strojčeka ako predtým.

Nožičky sú viac ohnuté a hodinky lepšie sedia na ruke. Korunka je viac odsadená od puzdra a omnoho lepšie sa tak hodinky naťahujú. Gombíky chronografu Breitling prepracoval tak, že boky sú matnené, ale vrchná strana, ktorej sa dotýkate vankúšikom prsta, je leštená. Prečo nastala táto zmena? Pretože to tak mal pôvodný model. A skoro som zabudol: zvykli sme si, že koncovka sekundovej ručičky niesla Béčko, to tam už nie je. Prečo? Lebo ani na pôvodnom AOPA nebolo.

Dostupné budú tri veľkosti, 41, 43 a 46 mm, a nové farebné prevedenia ciferníkov, ktoré sme ešte nikdy predtým nemali možnosť vidieť. Každý jeden model, nezávisle od veľkosti, bude osadený kalibrom B01. Zatiaľ nie je v pláne bikolórne ani GMT prevedenie. Prečo? Lebo pôvodné AOPA boli buď v zlate, alebo oceli. Hodinky si už viac nebudete môcť objednať na pracke alebo preklápačke, ale iba s preklápacou sponou, navyše bude dostupný jedine croco remienok. Podotýkam, že ako predajcovia to veľmi vítame.

Už nielen pre letcov

Breitling pristúpil aj k zmene marketingovej komunikácie modelu Navitimer. Uvedomuje si, že len minoritná časť klientov s hodinkami ozaj lieta. Preto by sa mal stať nový Navitimer súčasťou vašich ciest a objavovaní odkázaných už nielen na kokpit lietadla. Vodeodolnosť ostáva na 30 metroch, čo je fakt, ktorý mnoho ľudí vyčíta. No pravda je taká, že Breitling sa už pokúšal zostrojiť model s vyššou WR, no vďaka obojstranne otočnej lunete s pravítkom by museli konštruktéri riešiť pomerne dosť úskalí a hodinky by tak nabrali na neželanom objeme. Na obede sme z Thomasa vytiahli ešte nejaké zaujímavosti z pozadia spoločnosti a veci, ktoré môžeme v horizonte zopár rokov očakávať. Ak sa tieto slová naplnia čo i len z polovice, tak sa máme ozaj na čo tešiť.

Pozrite si aktuálnu ponuku Breitling Navitimer na našom eshope:

Registrácia do newsletteru


Vaše osobné údaje (t.j. Váš e-mail) budeme (Swiss Watches, s. r. o.) spracovávať iba za účelom zasielania newsletterov so zaujímavým obsahom z oblasti e-mail marketingu v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Svoj súhlas so zasielaním a spracovaním osobných údajov môžete kedykoľvek odvolať prostredníctvom odhlasovacieho odkazu v každej kampani.

Máte otázku? Volajte zadarmo

+421 915 849 940
Pondelok až piatok od 9.00 do 17.00

Prečo u nás nakupovať?

5 partnerských predajní 90% tovaru na sklade Vernostné zľavy Autorizovaný predajca