Poklad s vôňou atramentu

05/21/24

Výstava pier Montblanc Meisterstück a Writers Edtion zo súkromnej sbierky Filipa Labanca

Antoine de Saint-Exupéry

Montblanc / Writers Edition / Antoine de Saint-Exupéry
Vydanie: 2017


Celkový dizajn pera je inšpirovaný lietadlom Caudron Simoun, o ktorom sa píše v knihe Nočný let. V tomto lietadle Exupéry aj sám lietal. Pero je z vysokokvalitnej tmavo modrej živice. Rytiny na tele pera evokujú nočnú oblohu, na ktorú sa často pozeral, a zároveň kovanie tela lietadla. 
Na pere môžete nájsť aj množstvo geografických súradníc. Sú to miesta, ktoré boli veľmi dôležité počas jeho života. Samozrejme nemôže chýbať podpis Exupéryho a informácia o tom, koľké pero z koľkých bolo vyrobené v tejto špeciálnej edícii. Vo verzii plniaceho pera nájdete na hrote gravír hviezdy, ktorá odkazuje na jeho ikonické dielo Malý Princ.

Príbeh pera zo zbierky Filipa Labanca:

Tieto perá sú pre mňa symbolom počiatku mojej vášne k luxusným perám. Práve v roku 2017 som si išiel kúpiť svoj prvý Montblanc a tieto perá sa o niekoľko mesiacov na to boli predstavené. Práve k dielu Malý princ mám veľmi osobný vzťah a je mi veľmi srdcu blízke. V tej dobe som však ani nevedel snívať o tom, že raz ho budem mať. Ubehlo pár rokov, kedy som sa rozhodol, že tieto perá chcem a postupne som ich začal kupovať z druhej ruky od zberateľov, až som sa nakoniec tento rok dostal k rolleru. Je to pre mňa mementom môjho počiatku vášne a pripomína mi emócie, ktoré som vtedy prežíval.

Homer

Montblanc / Writers Edition / Homer
Vydanie: 2018

Ide o jedno z najmasívnejších pier kolekcie Writers Edition, ktoré je špecifické aj svojim veľkým hrotom používaným v perách Montblanc Meisterstück 149, narozdiel od iných Writers Edition, kde je menší hrot. Na 18-karátovom hrote je vygravírovaná prilba gréckeho bojovníka s typickým chocholom na vrchu. 
Na vrchnej časti pera nájdeme typické grécke ornamenty. Ďalej pero pokračuje matným čiernym lakom. Na vrchnáku je gravírovaná scéna z "Iliady" zobrazujúca bojovú scénu - symbol heroizmu a epického štýlu. Celkový dizajn pripomína chrbát konského sedla. Klip pera je tvare kopije, čo bolo primárnou zbraňou vtedajších bojovníkov. 

Príbeh pera zo zbierky Filipa Labanca:

Toto pero bolo pre mňa taktiež nedosiahnuteľným cieľom, kvôli cene. Jeho zberateľská hodnota sa vyšplhala veľmi vysoko a dnes pod 2000€ takéto pero nájdete veľmi ťažko. Mne sa však podarilo v online dražbe získať toto pero za výhodnú cenu, ktorá sa priblížila cene nového pera a tak som dlho neváhal. Týmto perom som rozširoval svoju zbierku smerom do histórie. Je pre mňa hodnotné najmä pre jeho veľkosť a celkový dojem obrovského pera, pretože presne tak to mám rád.

Rudyard Kipling

Montblanc / Writers Edition / Rudyard Kipling
Vydanie: 2019

Pero je vyrobené z tmavozelenej živice odkazujúce na hlavnú tému Kiplingových príbehov - hustú džungľu. Táto farba bola použitá aj na obale prvého vydania Knihy džunglí. Klip pera je zdobený malou rukoväťou v tvare vlčej labky - symbolu hlavného hrdinu Mauglího a jeho života medzi vlkmi. 
Na vrchu pera nad kliom je veľký vlk, ktorý stráži celé pero. Na pere je aj posledná veta Kiplingovej najslávnejšej básne “If----”. Narozdiel od iných Writers Edition pier tu nie je celý podpis, ale iba iniciály, ktoré RK používal. Na hrote je krásny a jednoduchý gravír zemegule ako symbol globálneho vplyvu a cestovateľských dobrodružstiev charakteristických pre Kiplingovu tvorbu a život. Rudyard Kipling bol aj cestovateľom. 

Príbeh pera zo zbierky Filipa Labanca:

Mal som šťastie, že toto pero nebolo vypredané ihneď v rok jeho vydania. Myslím si že jeho atipickosť si nenašla medzi zberateľmi najväčšiu obľubu a tak som mal možnosť kúpiť si toto pero v butiku. Od vtedy som ho však nevidel predávať. Keď som si toto pero kúpil a prvý krát ho naplnil tak začalo vynechávať a nepísalo správne. Zistil som, že na pere je vada menom “baby's bottoms”, kde je zle vybrúsená špička hrotu a atrament zostáva medzi dvoma polovičami hrotu. Na tomto pere som sa naučil, ako si môžem sám hrot prebrúsiť a sfunkčniť ho. Od vtedy je v mojej výbave aj obrovské množstvo jemného brúsneho papiera.

Victor Hugo

Montblanc / Writers Edition / Victor Hugo
Vydanie: 2020

Pero je vyrobené z čiernej živice odkazujúcu na gotickú architektúru a katedrálu Notre-Dame, ktorá zohráva kľúčovú úlohu v Hugoovom románe. Dizajn tela má vzory a detaily inšpirované gotickými oblúkmi a vežami. Pod klipom je krásny detail chrliča ako na katedrále. Klip pera je v tvare zvonice - symbolu zvonov katedrály a hlavného hrdinu románu "Chrám Matky Božej v Paríži" - Quasimoda. 
Pri embléme je zobrazená veta “Chaque homme dans sa nuit s’en va vers sa lumière”. Tento citát symbolizuje cestu človeka k svetlu a hľadanie vlastného šťastia, osobné naplnenie a hľadanie zmyslu. Spodok pera je v tvare kužela, ktorý symbolizuje stĺp, ku ktorým bol Quasimodo pripútaný.

Príbeh pera zo zbierky Filipa Labanca:

Toto pero je dizajnom jedno z mojich najobľúbenejších. Milujem keď sa gotická architektúra takto premietne na pero. Roky 2020/2021 bol práve začiatkom mojej zbierky Writers Edition, kedy som sa rozhodol, že každý rok si kúpim minimálne pero z tejto edície. Victor Hugo už však nebol bežne na predaj v online obchodoch a tak som ho hľadal cez alternatívne zdroje a nakoniec sa mi ho podarilo vymeniť za 3 iné perá v Taliansku. Toto pero je však stále dostupné a videl som ho vo viacerych zahraničných butikoch.

 Sir Arthur Conan Doyle

Montblanc / Writers Edition / Sir Arthur Conan Doyle
Vydanie: 2021

Pero je vyrobené z tmavomodrej živice, ktorá odkazuje na atmosféru viktoriánskeho Londýna, kde sa odohrávajú mnohé z príbehov Sherlocka Holmesa. Klip pera má tvar lupy, čo je ikonický symbol Sherlocka Holmesa a jeho deduktívnej metódy vyšetrovania. Pod lupou sú iniciály JB, ktoré odkazujú na meno Joseph Bell, ktorý slúžil ako inšpirácia pre Sherlocka Holmesa. 
Červený kruh pripomína historický oftalmoskop, ktorý Doyle svojho času používal ako oftalmológ. Gravír na zlatom hrote je zložený z lietajúcich dinosaurov z knihy The Lost World a Doylov portrét. Na pere môžete nájsť aj časti historickej mapy Londýna, na ktorej je zobrazená ulica Baker Street a ulica Upper Wimpole. 

Príbeh pera zo zbierky Filipa Labanca:


Toto pero bolo prvým perom, ktoré som si kúpil ihneď po jeho vydaní a takto som pokračoval až do minulého roka.

Brothers Grimm

Montblanc / Writers Edition / Brothers Grimm
Vydanie: 2022

Pero je vyrobené z čiernej živice, ktorá evokuje temnú a tajomnú atmosféru príbehov bratrov Grimmových. Na tele sú jemne gravírované vzory lesných motívov. Klip má tvar vetvy stromu, pretože lesy často hrajú kľúčovú úlohu
v ich rozprávkach, napríklad v príbehu o Jankovi a Marienke. Keď klip otočíte z boku je vidno profil oboch bratov. 
Na spodku pera je tvar vretena s nápisom Kinder- und Hausmärchen a číslom 12 odkazujúcim na dvanástu rozprávku Rapunzel. Tú predstavuje aj veľké R a zvlnené vlasy okolo. Silueta pera pripomína turistickú palicu 
z dreva. Na hrote je oheň, ktorý symbolizuje to, že rozprávky sa častokrát rozprávali večer pri ohni. Na pere samozrejme nemôžu chýbať slová: 'Once upon a time …’, ktoré u nás môžeme preložiť, ako “kde bolo tam bolo”.

Louis Stevenson

Montblanc / Writers Edition / Robert Louis Stevenson
Vydanie: 2023

Najväčším špecifikom tohto pera je emlblém s pirátskym znakom na vrchu vrchnáka. Atypický dizajn emblému je pomerne vzácny. Na pere je zrkadlový gravír slov ‘Under the wide and starry sky’. Ten symbolizuje ľudskú prírodzenú dualitu, ktorú Stevenson opisuje vo svojich dielach. Klip pera má tvar istiaceho kolíku nad ktorým je kompas. 

Vrchnák pera pripomína drevené dosky a 1850–1894 je období v ktorom Stevenson žil. Telo pera je z čiernej živice pokryté čiernym symbolom X. Keď sa na pero lepšie pozriete, jedno X je iné, ako ostatné, čo symbolizuje označenie pokladu na mape. Silueta celého pera pripomína vysúvací dobový ďalekohľad. Na zlatom hrote pera je vidno vlny a nápis TUSITALA, čo znamená rozprávač. Takýto pseudonym používal sám Stevenson.

Montblanc Meisterstück: Symbol Excelentnosti

Meisterstück

Vznik: Prvé pero Montblanc Meisterstück bolo predstavené v roku 1924. Názov "Meisterstück" znamená v nemčine "majstrovské dielo" a pero sa rýchlo stalo synonymom pre luxus, kvalitu a remeselnú dokonalosť.
Význam: Pero bolo navrhnuté ako symbol najvyššej kvality písacích nástrojov a jeho dizajn mal odrážať spojenie elegancie s praktickosťou.

Dizajn a materiály:

Telo: Telo pera je vyrobené z kvalitnej čiernej živice, ktorá je leštená do vysokého lesku. Tento materiál je odolný a esteticky príťažlivý.
Detaily: Pero má charakteristické detaily, ako sú zlaté alebo platinové prstence, ktoré dodávajú peru eleganciu a luxusný vzhľad. Na prstenci je vygravírované slovo "Meisterstück".
Klip: Klip pera je jednoduchý, elegantný a často pozlátený alebo platinovaný. Na konci klipu je vyrazené sériové číslo pera.
Logo: Na vrchu viečka je umiestnený emblém Montblanc v tvare bielej hviezdy, ktorá symbolizuje zasnežený vrchol hory Mont Blanc.

Hrot a písací mechanizmus:

Hrot: Hrot pera je ručne vyrábaný z 14-karátového alebo 18-karátového zlata. Je zdobený jemným gravírovaním, ktoré často obsahuje číslo 4810, čo symbolizuje výšku hory Mont Blanc v metroch.
Mechanizmus: Montblanc Meisterstück perá sú dostupné v rôznych verziách, vrátane plniacich pier, guličkových pier, rollerballov a mechanických ceruziek. Plniace perá majú piestový mechanizmus na plnenie atramentu, čo zaručuje plynulé a konzistentné písanie.

Symbolika a význam:

Prestíž: Montblanc Meisterstück perá sú často vnímané ako symbol prestíže a úspechu. Sú obľúbené medzi obchodnými lídrami, politikmi a umelcami po celom svete.
Darček: Meisterstück perá sú obľúbeným darčekom pri významných udalostiach, ako sú promócie, kariérne postupy a jubileá. Ich nadčasový dizajn a vysoká kvalita zaručujú, že zostanú ceneným darom na mnoho rokov.

Pozrite si aktuálnu ponuku pier Montblanc Meisterstück na našom eshope:

Registrácia do newsletteru


Vaše osobné údaje (t.j. Váš e-mail) budeme (Swiss Watches, s. r. o.) spracovávať iba za účelom zasielania newsletterov so zaujímavým obsahom z oblasti e-mail marketingu v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Svoj súhlas so zasielaním a spracovaním osobných údajov môžete kedykoľvek odvolať prostredníctvom odhlasovacieho odkazu v každej kampani.

Máte otázku? Volajte zadarmo

+421 915 849 940
Pondelok až piatok od 9.00 do 17.00

Prečo u nás nakupovať?

5 partnerských predajní 90% tovaru na sklade Vernostné zľavy Autorizovaný predajca