RADO: krása zrodená z žiaru a prachu

V dnešnej dobe krátkodobých potešení je takmer mystické siahnuť po predmete, ktorý je odolný a takmer nesmrteľný, po luxusnom kúsku večnosti zrodenom z obyčajného keramického prachu. Presne toto je podstata keramiky Rado.

High-tech keramika je v hodinárstve cenená nielen pre svoju krásu, ale aj pre svoje biofyzikálne vlastnosti. Je hypoalergénna, o 500 % tvrdšia ako oceľ a o 25 % ľahšia, skvele odoláva opotrebovaniu a má vzácnu hodvábnosť na dotyk.

Luxusné keramické hodinky Rado začínajú svoj život ako čistý prášok zirkónia zmiešaný s farebnými pigmentmi. Farbenie keramiky je veľká alchýmia. Všetky pigmenty sú organické a trafiť ten jediný dokonalý odtieň vyžaduje mimoriadnu skúsenosť, pretože výsledná farba je vidieť až po vypálení v peci. Ďalej sa do zmesi pridáva polymérové spojivo, ktoré uľahčí prenos a tvarovanie keramickej hmoty. Tá sa roztaví a vstrekuje pod vysokým tlakom do zložitej  formy.

Vývoj tejto formy je dôležitou súčasťou procesu, môže trvať až rok kvôli vysokým nárokom na presnosť jednotlivých súčastí. Aj tie najmenšie plochy, ako napríklad závity skrutiek do seba musia zapadnúť na stotiny milimetrov, hlavne kvôli vodotesnosti. Veliké ozubené koleso umiestnené na vrchole formy posunuje rôzne komponenty vo vnútri a tvarujú sa otvory na tlačidlá, korunku, články náramkov a ďalšie prvky.

Čerstvo vstreknuté keramické puzdrá hodiniek sa posunujú z dopravného pásu, začína sa odstraňovanie polymérového spojiva a príprava na spekanie. Proces vstrekovania trvá asi 1 minútu, zato spekanie trvá až dva dni. Veľmi dôležité je pomalé zahrievanie až na teplotu 1450 °C a potom pomalé ochladzovanie. 

Skutočná farba a konečná hustota keramických kúskov sa objaví po ich po ich vytiahnutí z pece. Jednotlivé zlúčeniny – oxid zirkoničitý a farebné pigmenty – sa pri vystavení vysokým teplotám zlúčia a zmrštia približne o 23%. Spekané súčiastky potom prechádzajú procesom leštenia v nádobách s granulami rôznej hrubosti, kde je možné vytvoriť dokonale vysoký lesk alebo jemné matné povrchy. Jedným z posledných krokov výroby puzdier je odstránenie stredového kríža laserom, ten sa uprostred puzdra necháva čo najdlhšie, aby ho chránil pred deformáciami. Laserujú sa tiež výrobné čísla kvôli trackovaniu a kontrole.

Ak si prajete plazmovú high-tech keramiku, je potreba pokračovať ďalej. Na rozdiel od iných keramických farieb sa metalické zafarbenie nezrodí z pigmentu. Predleštené biele keramické komponenty získajú svoj kovový vzhľad v špeciálnom reaktore - plazmovej peci, kde pri teplote 20 000 °C reaguje keramika s argónom a metánom. Momentálne na svete existujú len tri plazmové pece a celý proces je chránený patentom, takže plazmové puzdrá sú skutočný svetový unikát.

Teplota dosahuje hodnotu 20 000 °C. Výsledok vyzerá ako kovový, ale v skutočnosti je to pevná keramika, ktorá ponúka všetky svoje obvyklé výhody, predovšetkým nízku hmotnosť a vynikajúcu odolnosť proti poškriabaniu. Narozdiel od PVD nie je toto zafarbenie len na povrchu, ale aj vo vnútri materiálu.

Konečným produktom sú dokonalé keramické hodinky.

Pozrite si kompletnú ponuku hodiniek Rado na našom eshope:

Registrácia do newsletteru


Vaše osobné údaje (t.j. Váš e-mail) budeme (Swiss Watches, s. r. o.) spracovávať iba za účelom zasielania newsletterov so zaujímavým obsahom z oblasti e-mail marketingu v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Svoj súhlas so zasielaním a spracovaním osobných údajov môžete kedykoľvek odvolať prostredníctvom odhlasovacieho odkazu v každej kampani.

Máte otázku? Volajte zadarmo

+421 915 849 940
Pondelok až piatok od 9.00 do 17.00

Prečo u nás nakupovať?

5 partnerských predajní 90% tovaru na sklade Vernostné zľavy Autorizovaný predajca