Rady odborníka: Ako si vybrať správne "entry level" hodinky? (1. časť)

Existuje pár kľúčových bodov, ktoré by ste mali pred nákupom hodiniek rozhodne zvážiť. Aspekty, ktoré pokiaľ pri výbere zohľadníte, nemôžete pochybiť. Avšak ak predsa len túžite po „kvalitných“ hodinkách od výrobcu „handier“, ďalej nečítajte, naozaj. Kvalitné mäso kupujem od mäsiara, strihať sa chodím ku kaderníkovi a hodinky si kupujem od hodinára. Chápete, kam tým mierim?

V tomto článku by som sa chcel venovať „entry levelu“ takzvanej vstupnej bráne do sveta kvalitného hodinárstva. Kľúčovým vlastnostiam ktoré by každé dobré hodinky mali mať, ak už ste sa rozhodli investovať 300 eur až 1 000 eur. Poďme sa teda pozrieť na základné funkcie.   

1. Zafírové hodinové sklíčko

Sklíčko je priehľadná časť hodín, ktorá chráni ciferník pred poškodením. Časom sa, tak ako celý tento priemysel vyvíjal, hľadali rôzne materiály, ktoré budú dostatočne tvrdé no zároveň natoľko odolné, aby dokázali odolať bežnému ale aj horšiemu zaobchádzaniu. Nie je nič horšie ako doškriabané sklo, hodnota hodín ale aj pôžitok z ich nosenia sa vytráca. Jediný materiál, ktorý takmer perfektne spĺňa všetky tieto atribúty, je zafír. Zafír je extrémne odolný a v drvivej väčšine prípadov imúnny voči dennodennému použitiu. Často som na predajni zostal v údive, keď zákazník doniesol do servisu 15 – 20 ročné hodiny bez JEDINÉHO škrabanca na sklíčku a to aj napriek zjavne „dobitému“ púzdru a lunete.

Pre mňa osobne je voľba skla jednou z kľúčových vlastností mojich budúcich hodín. Napríklad značka Tissot ponúka najlacnejší model so zafírovým sklom len za 175 eur! Za 300 – 400 eur máte obrovský výber dokonca aj so stopkami za 1000 eur hodinky s automatom. Drvivá väčšina čínskych fashion brandov ponúka minerálne sklo, jedno z najbežnejšie používaných práve kvôli svojej cene no určite nie kvôli vlastnostiam. Minerál sa dá ľahšie poškriabať. Naozaj nevidím objektívny a racionálny dôvod, prečo vyhodiť 300 eur za nejaké hodinky, kde výrobca zafírové sklo vôbec nepoužíva. Určite by mohol, dá sa to, len by to bolo nákladnejšie a zisky menšie. 

2.Materiál

Kvalitné hodinky by mali byť z kvalitnej ocele. Najčastejšie používanou oceľou naprieč celým hodinárskym spektrom – nemyslím fashion značky – je 316L. Tá má najlepšie vlastnosti, čo sa týka odolnosti voči korózii, a pomerne ľahko sa s ňou pracuje. Boli by ste prekvapený, aké materiály dokážu pseudo-výrobcovia hodín použiť. Oceľ 316L je absolútny štandardom v prípade všetkých modelov hodín Tissot a Certina a vyšších značiek. Pri výbere svojich budúcich hodín si určite preverte materiál, z akého je púzdro vyrobené. Len jediná možnosť je správna možnosť.

Ešte podotknem, že existujú ľudia, ktorý majú alergiu na kov. Dokonca oceľ 316L, aj keď je vysoko antialergická, obsahuje zlomkový podiel niklu, ktorý môže nositeľovi spôsobiť alergická reakciu. V tomto prípade odporúčam titán, ten je o cca 40 % ľahší a zároveň absolútne antialergický a, samozrejme, drahší. 

3.Strojček

Pokiaľ stojíte pred otázkou, ako si vybrať tie správne hodinky, určite venujte pozornosť strojčeku. Teraz však nenarážam na problematiku quartz alebo mechanika, skôr mám na mysli krajinu pôvodu. Za mňa je odpoveď jednoznačná – Švajčiarsko. Samozrejme, netreba opomínať ani tie japonské, hovorí sa, že sú rovnako a v niektorých prípadoch ešte lepšie. My ako WATCH DE LUXE sa však špecializujeme práve na tie z krajiny helvétskeho kríža. Švajčiari majú vo výrobe kalibrov (rozumej strojček) veľmi dlhú tradíciu, výrobcovia, ako ETA alebo SELLITA sú garantom kvality s obrovskými skúsenosťami. Konkrétne ETA vyrába strojčeky už od roku 1793, myslím si, že tento údaj ako dôkaz o ich kompetentnosti stačí. Uvediem ešte jeden. Táto firma dodáva strojčeky do hodín za 200 eur ale aj za 5 000 eur.

4.Solídny pocit

V tejto časti budem pokračovať a nadväzovať na materiál, o ktorom som písal v druhom bode. Aj keď je nutné hodinky vyberať na základe hore uvedených parametrov, netreba však zabúdať na pocitový faktor. Na to, čo cítite keď hodinky vezmete do ruky. Stačí si porovnať napríklad 2 modely od dvoch rozdielnych značiek. Prvá bude klasická švajčiarska s dlhoročnou tradíciou a druhé hodinky od výrobcu nohavíc, podotýkam, že mám na mysli rovnakú cenovú kategóriu – asi tak 250 až 300 eur. Rozdiel je podľa môjho názoru markantný, najlepšie to vidieť na spracovaní púzdra a náramku. Na ňom dobre vidieť kvalitu prevedenia.

5. Zapínanie na náramku

Zapínanie na náramku – ďalší indikátor kvality. Poctivé hodinky by mali mať prepracované zapínanie, pri drahších modeloch je materiál podstatne hrubší a odolnejší a navyše opatrený poistným zapínaním proti samovoľnému otvoreniu. Ostatné značky používajú primitívny plechový mechanizmus, kde sa zjednodušene zaklapnú dve strany. Schválne, všímajte si tento prvok, práve detaily najviac napovedia svojmu budúcemu majiteľovi, či výrobca naozaj zamýšľal vyrobiť hodinky na 20 – 30 rokov, alebo len na jednu sezónu.

Už čoskoro v pokračovaní tohto článku sa dozviete ďalšie zaujímavé informácie. Zatiaľ sa môžete inšpirovať a nájsť si tie svoje vysnívané. 

Hodinky Tissot do 1000 eur.

Hodinky Certina do 1000 eur

Hodinky Longines do 1000 eur

Hodinky TAG Heuer do 1000 eur

Predstavenie

Volám sa Martin Demko a s hodinkami pracujem už od roku 2011. Za ten čas mi prešlo rukami množstvo modelov, lacných drahých, modelov značiek renomovaných aj tých menej. Moja práca je pre mňa potešením a koníčkom zároveň. O čo som sa vždy usiloval a usilujem bola maximálna úprimnosť voči zákazníkom, hoc za cenu obchodu. Absolvoval som množstvo školení a pomerne veľké množstvo tréningov vo Švajčiarsku. Ak Vás moje články a môj subjektívny pohľad na jednotlivé problematiky oslovil alebo naopak, kľudne mi napíšte na m.demko@racio.com, budem naozaj veľmi rád za každú odozvu.

Registrácia do newsletteru


Vaše osobné údaje (t.j. Váš e-mail) budeme (Swiss Watches, s. r. o.) spracovávať iba za účelom zasielania newsletterov so zaujímavým obsahom z oblasti e-mail marketingu v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Svoj súhlas so zasielaním a spracovaním osobných údajov môžete kedykoľvek odvolať prostredníctvom odhlasovacieho odkazu v každej kampani.

Máte otázku? Volajte zadarmo

+421 915 849 940
Pondelok až piatok od 9.00 do 17.00

Prečo u nás nakupovať?

5 partnerských predajní 90% tovaru na sklade Vernostné zľavy Autorizovaný predajca