V zákulisí Montblanc: Všetko tu má svoj skrytý význam

11/30/22 Adam Kováčik

Je len veľmi málo spoločností, ktoré si cenia vlastnú históriu v takej miere, ako práve firma Montblanc. Nahliadli sme do zákulisia Montblanc Haus v Hamburgu.

O našom tovare chceme vedieť čo najviac a preto sa zúčastňujeme mnohých kurzov a tréningov. Ich súčasťou sú aj tzv. factory visit – návštevy priamo vo výrobe. Nedávno sme navštívili manufaktúru písacích pier Montblanc v Hamburgu a bol s nami aj náš nový kolega Adam z bratislavského Montblanc butiku. Prečítajte si v jeho článku, ako sa mu návšteva páčila.

Cesta do Hamburgu

Dňa 12. októbra 2022 sme sa spolu s niekoľkými kolegami z Watch de Luxe zúčastnili nezabudnuteľnej exkurzie - návštevy Montblanc Hausu v meste Hamburg, úžasnej galérie  zachytávajúcej jednotlivé stopy minulosti tejto neobyčajnej spoločnosti. A to v pôsobivej vizuálnej aj technickej rovine. Pre mňa ako jedného z najnovších pracovníkov firmy Watch de Luxe bolo príjemným prekvapením, že sa mi naskytla možnosť zúčastniť sa služobného zážitku, ktorý mi umožnil spoznať na vlastnej koži gro produktu značky Montblanc.

V ranných hodinách sme sa plní entuziazmu presunuli do čarokrásnej Viedne, odkiaľ sa konal let do druhého najväčšieho mesta Nemecka, Hamburgu. Let prebiehal v pokojnej atmosfére a v skutočne krásnom počasí, takže nadšenie z exkurzie ešte narástlo. Po príchode na letisko majestátneho mesta Hamburg sme sa metrom presunuli do hotela, kde samozrejme nasledoval prípitok sladovou whisky s úsmevmi na tvári. Po krátkom odpočinku na izbách nesmela chýbať prechádzka večerným mestom s obdivuhodnou architektúrou poukazujúcou na industriálny štýl metropoly. Pôsobivé tehelné domy, činžiaky a v podstate celé historické centrum v zemitých farbách evokujú ambíciu ponechať históriu mesta prítomnou za každú cenu. 

Prvý deň sme zakončili večerou v reštaurácii na riviére rieky Labe. Počas príjemného pohostenia v prítmí tlmených svetiel sme si vymenili postrehy kulinárskych vedomostí Hamburských majstrov v pripravovaní pokrmov morskej kuchyne, no samozrejme aj mnohých iných. Menili sme medzi sebou taniere a komentovali chute s humorom a obdivom, aj keď popravde, krvavejší steak som nikdy nejedol. Škoda.

Vitajte v Montblanc Haus

Po klasických nemeckých hotelových raňajkách, rozhodne preferujúcich sladké pokrmy nad tými slanými, sme sa presunuli do komplexu budov výroby produktov značky Montblanc. Hneď na začiatok stojí za zmienku, že naozaj každá súčasť firmy má nejaký skrytý význam. Napríklad samotná budova Montblanc Haus je v podstate zväčšená krabička od pier zo 70. rokov 20. storočia, v ktorých sa perá Montblanc predávali. Exteriér budov zdobí kamenné dielo zobrazujúce viac ako dvojmetrové podobizne tašiek s maľovaným dizajnom, z ktorých jeden predstavoval groteskný portrét Marilyn Monroe v znamení línie Great Characters. 

Pri vstupe do samotného objektu galérie nás s úsmevom privítal sprievodca Montblanc Hausom prekypujúci vedomosťami o každej jednej časti galérie. V hale s recepciou visel zo stropu umelecký počin mladého umelca z Ázie v podobe lustru zhotoveného z origami rozličných zvierat. Každá miestnosť prekypovala históriou značky, no hneď v úvode sme mali možnosť pokochať sa prvými perami z manufaktúry Mont Blanc, vrátane pera Rouge et Noir, ktoré vzniklo ešte v časoch, kedy sa firma nazývala Simplo Filler Pen Co..

Perá v presklených vitrínach obsahovali aj originálne balenia, dokonca s pôvodnými papierovými obalmi na krabičky. Vtipné bolo, že sme sa pri každom exponáte zdržali pomerne dlhú dobu, čo pánovi sprievodcovi nerobilo veľkú radosť a neustále nás súril pokračovať v prezentácii. Nuž, príliš nás to zaujímalo. 

Nobelisti, jedinečné oceľové hroty i Voltaire

Jedným z najkrajších diel zdobiacich galériu je kruhová kupola v podobe stolu zhotovená zo všetkých modelov pier ikonickej línie Meisterstuck, vrátane diamantového Solitaire vytvoreného z presne 4 810 diamantov, alebo jediného pera s oceľovým hrotom vyrábaného v dôsledku nedostupnosti zlata počas druhej svetovej vojny. Na stenách miestností sa nachádzajú rôzne kaligrafické rukopisy vzácnych hostí, ktorí navštívili galériu Montblanc Haus, mnoho z nich boli získané darom od pozostalých rodín velikánov. Jedna zo stien je venovaná držiteľom Nobelových cien, a to v podobe originálnych textov napísaných ich rukopisom. 

Najstarším exemplárom v celom Montblanc Hause je rukopisný artefakt napísaný samotným Voltairom datovaný do 18. storočia. V celej galérii sa nachádza viac ako 400 pier, každé je niečím výnimočné a poznamenané históriou ľudstva v jednotlivých obdobiach ľudskej spoločnosti. Jedným zo skvelých zážitkov bolo skúšanie rukopisu perami z radov Montblanc. Samozrejme, všetci sme sa poctivo zapísali do knihy návštev, kde budeme zvečnení po dlhé roky. 

Ďalším skvelým zážitkom, ktorý môžete v Montblanc Hause zažiť, je návšteva kruhovej miestnosti vytvorenej LED obrazovkami, na ktorých sa premieta DNA Montblancu v pôsobivej digitálnej prezentácii. Budem úprimný, vzhľadom na množstvo krúživých farebných elementov neustále atakujúcich oči v nekonečných špirálach to všetko na mňa pôsobilo ako hypnóza. Po východe z tejto miestnosti som dokonca pociťoval nevoľnosť.

Všadeprítomné zlato

Po ukončení prehliadky galérie sme sa presunuli do manufaktúry Montblanc, no ešte pred vstupom nám sprievodca veľmi dôrazne vysvetlil, že fotenie a natáčanie je zakázané. Svoje výrobné tajomstvá si Montblanc stráži ako oko v hlave. Nehovoriac o tom, ako si nemeckí obyvatelia strážia svoje súkromie. V prvom rade nás uchvátil spôsob zhromažďovania zlata pri výrobe ručne brúsených a tvarovaných hrotov. Každá miestnosť manufaktúry je vybavená prepracovaným filtračným systémom zachytávajúcim čiastočky zlata vo svojich filtroch a v týchto filtroch sa za dva roky nahromadí zlato za viac ako dvadsaťtisíc eur. Vzhľadom na to, že zlaté častice voľne lietajú vzduchom celej manufaktúry, ľudia z Montblancu takmer netrpia chorobami, keďže zlato neustále dýchajú. Je všeobecne známe, že tento vzácny kov má výnimočné čistiace a antibakteriálne účinky pre ľudské telo. 

Zlatý odpad však nezhromažďujú len zo vzduchu. Všetky podlahy nachádzajúce sa v manufaktúre sú drevené a zlaté častice spadnuté na podlahu sú neustále vtláčané do dreva topánkami pracovníkov. Ak by sa teda manufaktúra jedného dňa rozhodla niekam presťahovať či, nedajbože, zlikvidovať, drevené podlahy sa vytrhajú a spália na popol, z ktorého následne chemickým procesom odstredia zlato. Nápadité, že? V podstate však Montblanc používa klasické výrobné stroje na upravovanie termoplastov, s tým rozdielom, že namiesto plastu používajú vzácnu živicu. 

Najviac ma však uchvátila odhlučnená miestnosť, kde pracovníci každý jeden hrot testujú - a to nie vizuálne, ale pocitom ťahu hrotu po papieri a najmä jeho zvukom! Skúšky dokonalosti sú sprevádzané zručnosťami, nadobudnutými dlhými rokmi praxe vo výrobe. Keby sa vraj pracovníci zo dňa na deň zobrali a odišli z firmy, vraj by podnik mohli doslova nadobro zatvoriť, pretože prax a skúsenosti sú jadrom výroby produktov Montblanc. Na skúšanie hrotov, najmä zákazníkmi, sa na rozdiel od čierneho inku používa neviditeľný atrament. Ak je hrot v neporiadku, okamžite sa posiela späť na pretavenie a proces začína odznovu.

Našu návštevu Mont Blanc manufaktúry sme zakončili obedom v duchu nemeckej kuchyne, pripravenej samotným Montblanc Hausom ako poďakovanie za návštevu. Samozrejme si nás poctili tradičným predjedlom, chlebom s maslom preliatym olivovým olejom. Plní nadobudnutých vedomostí a najmä po skvelom zážitku sme spoločne absolvovali okružnú plavbu po Hamburgu s návštevou najväčšieho lodného prístavu v Európe. Počasie nám prialo v oba dni návštevy. Musím povedať, že táto skúsenosť vo mne ostane dlho a som vďačný, že som mohol byť súčasťou tejto inšpiratívnej výpravy. 

Pozrite si písacie perá, hodinky a módne doplnky značky Montblanc na našom e-shope.

 

Registrácia do newsletteru


Vaše osobné údaje (t.j. Váš e-mail) budeme (Swiss Watches, s. r. o.) spracovávať iba za účelom zasielania newsletterov so zaujímavým obsahom z oblasti e-mail marketingu v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Svoj súhlas so zasielaním a spracovaním osobných údajov môžete kedykoľvek odvolať prostredníctvom odhlasovacieho odkazu v každej kampani.

Máte otázku? Volajte zadarmo

+421 915 849 940
Pondelok až piatok od 9.00 do 17.00

Prečo u nás nakupovať?

5 partnerských predajní 90% tovaru na sklade Vernostné zľavy Autorizovaný predajca