Zenith Defy Lab

Od roku 1675, kedy sa v hodinách po prvý krát objavil zotrvačník s vláskom a kotvou, sa na konštrukcii tohto regulačného zariadenia veľa nezmenilo. Až teraz prišiel Zenith Defy Lab so svojim kremíkovým oscilátorom a jeho klasickú konštrukciu z cca 30 súčiastok nahradil jediným monoblokom s niekoľkonásobným výkonom, dlhšou životnosťou a energetickou úsporou. Na svete je málo hodinárov, ktorí si dovolili takúto odvahu.

Zenith po 152 rokoch svojej existencie otvára novú kapitolu v histórii švajčiarskeho hodinárskeho priemyslu. Znalcom iste netreba pripomínať jeho prvý chronograf El Primero z roku 1969 so zotrvačníkom pracujúcim na frekvencii 5Hz, vďaka ktorému sa podarilo zvýšiť presnosť mechanického strojčeka na vtedy nevídanú hodnotu 0,1 sekundy. O strojčekoch El Primero často hovoria ako o legende švajčiarskeho hodinárstva, ktorá odzrkadľuje snahu o dosiahnutie maximálnej presnosti cestou odvážnych vynálezov a inovácií.


Zenith Defy Lab je ďalším historickým medzníkom na tejto ceste. Ide o vynález zdokonaľujúci regulačný princíp zotrvačníka s vláskom a kotvou, ktorý vynašiel Christiaan Huygens a bežne ostáva z asi 30 dielov. Tu je nahradený jedinou súčiastkou pomerne komplikovaného tvaru, ktorá vykonáva funkciu kotvy, vlásku aj venca. Keďže sa takto radikálne zredukoval počet pohyblivých súčastí, eliminovalo sa trenie a opotrebovanie, čo znamená, že nie je potrebný olej na mazanie ani iná špeciálna údržba. Na rozdiel od bežného oscilátoru tiež netreba montáž, prispôsobenie, časovanie ani testovanie. Na jeho vývoji sa podieľal tím inženierov z hodinárskej divízie LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) v čele so skvelým konštruktérom Guy Sémonom, ktorý sám seba nepovažuje za hodinára, napriek tomu, že má na svojom konte celý rad geniálnych vynálezov pre avantgardnú hodinársku značku TAG Heuer.

 

Oscilátor v Defy Lab je vyrobený z monokryštalického kremíka. Vďaka mimoriadnym fyzikálnym vlastnostiam tohto materiálu sa podarilo dosiahnúť perfektnú odolnosť voči teplotným výkyvom, gravitácii a magnetickým poliam, a taktiež veľmi priaznivých rozmerov. Hrúbku bolo možné znížiť z bežných 5 mm na iba 0,5 mm a niektoré detaily sú jemnejšie ako ľudský vlas.


Oscilátor pracuje na frekvencii 15Hz, tj. 108 000 kmitov/hodinu, ktorá dodáva hodinkám v porovnaní s bežným štandardom až 10-násobnú presnosť meraní. Ich priemerná časová odchýlka sa pohybuje okolo 0,3 sekúndy denne. Na porovnanie: jedno z kritérií COSC certifikátu pre chronografy má túto odchýlku od -4 do +6 sekúnd. Svoju presnosť si zachová počas 95 % doby svojho chodu, na rozdiel od väčšiny mechanických hodiniek, ktoré už po 24 hodinách výdrž a presnosť strácajú. Rezerva chodu je aj napriek tejto nadštadardne vysokej frekvencii až 60 hodín, čo je približne o 10 % viac ako v prípade hodiniek El Primero.

 

Tvar a chod oscilátoru je veľmi dobre vidno cez skeletonovaný číselník. Puzdro má diameter 44 mm a je vyrobené z poréznej hliníkovej zliatiny Aeronith. Je to extrémne tvrdá kovová pena vyrobená pomocou pomerne náročnej technológie. Jej hustota je iba 1,6 kg/dm3, takže je 2,7x ľahšia ako titán, 1,7x ľahšia ako hliník a o 10 % ľahšia ako uhlíkové vlákno.
 

V dielňach Zenith bolo zatiaľ vyrobených iba 10 kusov Defy Lab, každý z nich v inej farebnej kombinácii. Sú dodávané v špeciálnom darčekovom balení a všetky už sú predané alebo rezervované.

Registrácia do newsletteru


Vaše osobné údaje (t.j. Váš e-mail) budeme (Swiss Watches, s. r. o.) spracovávať iba za účelom zasielania newsletterov so zaujímavým obsahom z oblasti e-mail marketingu v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Svoj súhlas so zasielaním a spracovaním osobných údajov môžete kedykoľvek odvolať prostredníctvom odhlasovacieho odkazu v každej kampani.

Máte otázku? Volajte zadarmo

+421 915 849 940
Pondelok až piatok od 9.00 do 17.00

Prečo u nás nakupovať?

5 partnerských predajní 90% tovaru na sklade Vernostné zľavy Autorizovaný predajca