Hodinky na celý život? Nové Omega Diver 300

V 57-om roku minulého storočia Omega predstavila modelové rady, ktoré mali reflektovať potreby jednotlivých profesií. Speedmaster s chronografom a tachymetrickou stupnicou, neskôr známe ako Moonwatch. Railmaster, odpoveď Bienskej spoločnosti na antimagnetické Rolex Milgauss (referencia 6451), určené pre pracovníkov v elektrárňach, či jadrovom výskume. No a nakoniec, Seamaster 300 pre potápačov. Úplne prvý Seamaster však uzrel svetlo sveta omnoho skôr, a to v roku 1948.

Paradoxne, puzdro hodiniek Seamaster 300 bolo schopné odolávať tlaku v tom čase len 20 ATM, resp. 200 metrov. Hodinári vychádzali z limitovaných a obmedzených možností danej doby. No nejedná sa o úplne prvé potápačské hodinky, ktoré táto spoločnosť vytvorila. Medzi prvé pokusy - aj keď nie veľmi elegantné - patril model Omega Marine (referencia 679) z roku 1932 (patent). 

Prečo nie elegantné?

Lebo v tej dobe všetky dôležité patenty, ktoré zabezpečovali nepriepustnosť vody, vlastnil Hans Wilsdorf – prvé vodeodolné hodinky Rolex Oyster  z roku 1926. To viedlo vtedajších inžinierov k tomu, aby vyvinuli  ochranné puzdro, do ktorého sa hodinky vložili a boli tak chránené pred vonkajším svetom. V praxi to znamenalo, že pred každou korektúrou času a natiahnutím ste hodinky museli z ochranného obalu vybrať (švajčiarsky patent číslo 146310). 

Je celkom smutné, že pokiaľ príde na tému evolúcie "potápiek", je tento model častokrát opomínaný. Všade len Submariner, Blancpain alebo Radiomir od Panerai. Omega však zohrala rolu kľúčového hráča a ako jediná spoločnosť podrobila svoj výtvor skutočnému testu. V roku 1937 boli hodinky ponorené na dno Ženevského jazera, do hĺbky 73 metrov, kde vydržali bez ujmy na "zdraví" celých 30 minút! Neskôr Omega obdržala certifikát od "Swiss Laboratory for Horology" o schopnosti modelu odolať ekvivalentu tlaku, nachádzajúcemu sa v hĺbke 135 metrov. Myslím, že to hovorí za všetko.


Modelový rad Seamaster 300 si žil svojim, možno nie úplne výrazným, životom až do roku 1995, kedy sa producenti Flemingovho Jamesa Bonda rozhodli dať Pierceovi Brosnannovi nové Quartz (baterkové) Seamaster Professional Diver 300. A odvtedy sa hodinky Omega objavili v každej jednej bondovke. Celá séria filmov so šarmantným britským agentom a hlavne Danielom Craigom je mimoriadne úspešná. Nemenej úspechov žal rad Semaster Diver 300 na predajných pultoch. Model s modrým ciferníkom (212.30.41.20.03.001), alebo čiernym (212.30.41.20.01.003), bol mimoriadne obľúbený, ľudovo pvedané: staré dobré „dajverky“. 
 

Nová éra


V roku 2018 pristúpila Omega k dlho očakávanej revitalizácii. Našťatie si jej vedenie veľmi dobre uvedomovalo, že podobne, ako sa v prípade Porsche 911 jedná o veľmi silný kult, aj tu musia  zmeny plnohodnotne rešpektovať identitu modelu.

Nový Seamaster Diver 300 disponuje lunetou a ciferníkom z keramiky.  Priemer vzrástol z pôvodných 41 mm na veľmi dobre nositeľných 42 mm. Voľba materiálu lunety bola pomerne jasná. Farebná stálosť a odolnosť voči škrabancom predurčila keramiku za jasného víťaza. Neostalo však iba pri lunete, lež svoje miesto dostala aj na ciferníku. Ten má lesklý odtieň a spolu s lunetou pôsobia tak uceleným dojmom. Vlny na ciferníku ma okúzlili. Sú do keramického základu vygravírované laserom, čo im dodáva pozoruhodnú žiletkovú ostrosť a podčiarkujú Omegu ako majstra svojho umenia. Lesklé hrany s matnými zárezmi vám nedovolia odtrhúť zrak skôr, než preskúmate každý jeden sebemenší detail.

Veľké a extrémne dobre čitateľné indexy so Super-LumiNova sú dominantou "plátna", pri "potápkach" alfa a omega. Je priam radosť pozerať sa, ako oceľový index vystupuje z vysokožiariacej keramiky. Hra detailov neprestáva ani pri ručičkách. Sú skeletované a v tvare meča, čím odkazujú na modely Seamaster minulého storočia.  Niekto podotkol, že je škoda, keď Omega nepoužila optické logo, ale ho len na ciferník odtlačila. Podľa môjho názorou by to pri takom veľkom množstve 3D prvkov a nápisov bolo jednoducho prehustené. Teraz je to v maximálnej symbióze. Dúfam len, že tam Omega  časom "nenatrepe" chronograf, to by bola tragédia.  

 

Héliový ventil kónického tvaru, patentovaný Omegou, teraz dovoľuje obsluhu aj pod vodou, čo pri predchádzajúcej verzii nebolo možné. Na zadnej strane  za transparentným zafírovým sklom sa nachádza manufaktúrny kaliber 8800, ktorý nesie prívlastok Master Chronometer (Metas). Nebudem sa mu teraz venovať, lebo ten si určite zaslúži vlastný článok, no presnosť a odolnosť je excelentná. Predchodca bol osadený CO-AXIAL kalibrom s označením 2500 - naozaj veľmi spoľahlivým a rokmi overeným strojčekom. Samotné opracovanie puzdra a náramku v ničom nezaostáva za ciferníkom. Tu naozaj ostatné značky - aj z cenovo vyššich hladín - môžu len ticho závidieť. 

Kaliber, základné informácie

Označenie kalibra Omega Master CO-AXIAL 8800
Typ Automat 
Rezerva chodu  55 hodín (pri plnom náťahu) 
Špeciálne Odolnosť voči magnetickému žiareniu o sile 150000 gauss
Certifikát  METAS, povolená odchýlka 0/+5 sekúnd/deň 
Manufaktúrny  Áno 

 

 

Som fascinovaý prísupom Omegy k tomuto modelu. Aj keď je cena s oceľovovým náramkom 4540 eur, čo je teda v prípade tejto značky počiatočná hladina, máte pocit, ako keby za vami na večeru prišiel sám riaditeľ hotela a doniesol vám tú najlepšiu fľašu vína, ktorú kedy v pivnici mal. Hoc vy ste si len dali hlavný chod bez predjedla a dezertu.  Z môjho pohľadu sa jedná o momentálne to najlepšie, čo v danej cenovej relácii na trhu nájdete. Model taký komplexný a univerzálny, že ak by som stál pred voľbou, že chcem len jedny hodinky a už nikdy viac žiadne, tak potom by padla jednoznačne na tieto. 


Hodinky sú dostupné v 15 prevedeniach s 3 farbami ciferníka, v bi-colornom prevedení s 18-karátovým zlatom a kaučukovými remienkami. Aj keď je momentálne trh turbulentný a každá druhá značka hľadá svoju identitu, Omega si ide svoje. Má dobre nasmerovanú svoju politiku a prístup, ktorý rokmi nemení a meniť nebude. Vlastne načo, keď to funguje.  Ponuku Omega Diver si môžete pozrieť TU. 
 

Predstavenie

Volám sa Martin Demko a s hodinkami pracujem už od roku 2011. Za ten čas mi prešlo rukami množstvo modelov. Lacných, drahých, modelov značiek renomovaných, aj tých menej. Moja práca je pre mňa potešením a koníčkom zároveň. O čo som sa vždy usiloval a usilujem, bola maximálna úprimnosť voči zákazníkom, hoci aj za cenu obchodu. Absolvoval som rad školení a pomerne veľké množstvo tréningov vo Švajčiarsku. Ak Vás moje články a ich subjektívny pohľad na jednotlivé témy oslovili, alebo naopak, pokojne mi napíšte na m.demko@racio.com. Budem naozaj veľmi rád za každú odozvu a vopred Vám za ňu ďakujem.

Registrácia do newsletteru


Vaše osobné údaje (t.j. Váš e-mail) budeme (Swiss Watches, s. r. o.) spracovávať iba za účelom zasielania newsletterov so zaujímavým obsahom z oblasti e-mail marketingu v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Svoj súhlas so zasielaním a spracovaním osobných údajov môžete kedykoľvek odvolať prostredníctvom odhlasovacieho odkazu v každej kampani.

Máte otázku? Volajte zadarmo

+421 915 849 940
Pondelok až piatok od 9.00 do 17.00

Prečo u nás nakupovať?

5 partnerských predajní 90% tovaru na sklade Vernostné zľavy Autorizovaný predajca