Vymenil som Cartier za Garmin – recenzia

Ako iste viete, predávame značku Garmin. Aby som vedel, čo vlastne zákazníkom ponúkame, vyžiadal som si jeden model na testovanie. Predsa len: toto sú pre mňa neznáme a nové "vody".

Aj keď som chcel klasický Fénix, dostal som vlastne najlepšie čo som mohol: model MARQ Captain American Magic. Pretože práve kolekciu MARQ máme v predajni v Auparku a predstavuje najvyšší rad, ktorý Garmin ponúka. Mimochodom, túto kolekciu naživo nenájdete v žiadnom bežnom hodinárstve, v žiadnom  elektroobchode, jedine vo WDL. To je jednoducho fakt. Ešte na úvod poviem, že vždy pre pre mňa budú na prvom mieste klasické mechanické hodinky a že Garmin neberiem ako hodinky, ani ako doplnok, jedine ako športový počítač. Dizajn je pre mňa v tomto prípade akosi nepodstatný. Dokonca nie som ani veľký  gadget man – skrátka to berte ako názor človeka, čo doteraz nemal takmer žiadnu  skúsenosť s hodinkami tohto druhu.

Tieto hodinky by ste si rozhodne nemali kupovať vtedy, pokiaľ naozaj nerobíte žiadnu športovú aktivitu. Ak si aspoň raz do týždňa idete zabehať, zaplávať, či prevetrať bicykel, má pre Vás Garmin zmysel. Zámerne som spomenul bike, lebo to je práve aktivita, ktorú robím najčastejšie. Síce neviem, aká je definícia hobby cyklistu, no na dvoch kolesách sa snažím tráviť každú možnú chvíľu. Dokonca mi pri predstave, že môžem s chalanmi stráviť víkend na horách a bikovať od rána do večera, naskakuje husia koža od vzrušenia.


Garmin Marq Captain American Magic

Model z najvyššej kolekcie Garmin je venovaný hlavne námorníkom, jachtárom a moreplavcom, s funkciami určenými vyslovene pre tieto aktivity: napr. regata odpočítavanie, či muž cez palubu – po stlačení gombíka okamžite zaznamená jeho presnú polohu a iné. Hodinky sú vyrobené z titánu, majú keramickú lunetu a zafírové sklíčko. Pohodlný silikónový remienok je veľmi príjemný na dotyk a druhý červený nájdete v balení. Puzdro má priemer 46 mm a je vodeodolné do 100 metrov. Edícia American Magic vzdáva hold najväčšiemu závodnému klubu.

Priznám sa, že hodinky som mal asi mesiac a za prvé tri týždne som si mohol overiť základné funkcie, no stále mi chýbalo to pravé orechové, poriadne preverenie v teréne. Až do tohto víkendu, kedy sme s kamošmi vybehli na Donovaly. Pôvodne sme síce mali naplánovaný okruh s 55 km s 1800 metrovým prevýšením, no neprajné počasie to zmenilo na kratšiu verziu. Štartovali sme z Donovál cez Korytnicu okolo Kozieho chrbta cez Kečku a naspäť na Donovaly. Celý tento okruh nám trval 4 hodiny a mal nejakých 25 km a dohromady 750-metrové prevýšenie. Z tohto výletu a z celého trvania „testovania“ hodiniek mám zopár poznatkov, o ktoré sa chcem s Vami podeliť. Plachetnicou neplachtím, golf nehrám, preto tieto funkcie riešiť nebudem. 

Hodinky pre mňa spočiatku neboli veľmi intuitívne. Je pravda, že k základným informáciám som sa vedel dopátrať sám, no ostatné veci som si musel zisťovať buď prostredníctvom YT, alebo som často bombardoval zástupcu Garminu :-). Musím uznať, že komplexnosť tohto zariadenia je taká rozsiahla, že ináč to asi ani nie je možné.

 

Spracovanie

Keďže ide o športtester, pri ktorom som pragmatik, a tak neriešim, či sa mi hodia ku košeli alebo k tričku, čo je bežné pri značkách Longines, Tissot, Omega, Invicta a ďalších, no mnohonásobné pozitívne reakcie kamošov ma utvrdili, že sa im tie hodinky veľmi páčia  aj vzhľadovo. To, že ani jeden z nich klasické hodinky nenosí, ešte nemusí nič znamenať, keďže sú malou populačnou vzorkou :-). Zaujímavú reakciu som zažil, keď  kamarát, čo roky nosí Garmin a z ktorého som si kvôli tomu pravidelne uťahoval na pive, po zbadaní American Magic na mojej ruke mi ich ihneď chcel zabaviť.  Čiže svojich priaznivcov a skalných Garmin určite má.  Vyzdvihnúť si určite zaslúži kvalitné a robustné titánové telo a veľmi príjemný silikónový remienok, ktorého výmena za druhý červený v balení trvala asi tak 15 sekúnd.  Tu ale moje rozplývanie sa nad dizajnom končí. 

Mám jednu drobnú výčitku: vnorené zafírové sklo nedolieha úplne presne k okraju. Je tam drobná, skoro nepozorovateľná medzera, ktorú som si všimol až po tom, čo mi tam ostal maličký kúsok blata. Verím však, že jemná kefka a voda to vyrieši. 

 

Ovládanie hodiniek

Hodinky sa ovládajú za pomoci 5 hardvérových tlačidiel, z toho sú tri na jednej strane dve na druhej. Je to celkom intuitívne a po chvíľke som si na to zvykol, vedel som čo kde a ako. Mnoho ľudí si myslelo, že displej je dotykový a ako ich prvá reakcia bola swipovanie s palcom po skle, čo bolo celkom úsmevné sledovať. Po tom, čo som im povedal, že ovládanie je jedine cez tlačidlá, ostali mierne prekvapení.

Z môjho pohľadu je to jediná logická možnosť. Na biku jazdím poväčšinou v rukaviciach, neviem si teda dosť presne predstaviť, ako dlho by ma bavilo pri každom zastavení dávať dole rukavice vždy po tom, čo by som si napríklad chcel prepnúť obrazovku. Za ďalšie, predpokladá sa, že pri aktivite sa potíte a spotené prsty by na obrazovke taktiež veľmi dobre nereagovali. Ak sa k tomu pridá ešte celodenný dážď,  dotykový displej by bol naozaj nepoužiteľný. Hodinky sa mi však cez rukavice obsluhovali naozaj vynikajúco, bez zaváhania, okamžitá reakcia, príjemné stláčanie. Ono sa to nezdá, no na našej trase som neustále prepínal medzi množstvom obrazoviek: od sústavného sledovania profilu trate až po obrazovku navigácie a podobne. Čiže možnosť ovládať hodinky dotykovo by som vyhodil do koša okamžite. Jedine, ak by šlo o hybridnú ovládateľnosť, no myslím si, že je to skôr dané vlastnosťou displeja.

 

Čitateľnosť displeja

Hodinky sú osadené MIP (sunlight-visible, transflective memory-in-pixel) displejom s rozlíšením 240 x 240 pixelov a veľkosťou 30,4 mm. Podľa popisu by malo byť jasné, že hodinky sú dobré čitateľné na slnku, čo tak úplne pravda nie je. Hodinky sú fantasticky čitateľné a slovo fantasticky podčiarkujem dvakrát! V praxi to vyzeralo tak, že čím viac na displej svietilo slnko, tým to bolo lepšie. Rovnako tak aj počas dažďa a pod zamračenou oblohou to bolo vyslovene vynikajúce – tu proste človek nemôže mať jedinú námietku. Displej nie je podsvietený, teda v tme je nutné si manuálne stlačením tlačidla prisvietiť, čo trvá len zopár sekúnd a displej zhasne. Je to určite kvôli šetreniu baterky, no asi sa niekde bude dať nastaviť dĺžka osvetlenia.  Ak mi napíšete kde, budem rád.

Samotný displej je veľmi jednoduchý a v porovnaní napríklad s TH Connected má veľmi veľké body a jemnosť je to posledné, čo by ste o ňom mohli povedať. Keď máte nastavenú mapu a potrebujete čítať vrstevnice alebo iné údaje, nie je to najprehľadnejšia vec na svete. No celé rozhranie je však tomu uspôsobené a na displeji sa ukazuje len to, čo je naozaj potrebné - nič navyše. Iste, vedel by som si predstaviť jemnejší displej, no to nie je výčitka, lebo verím, že je to najlepší balans medzi čitateľnosťou, viditeľnosťou a výdržou baterky.

 

Výdrž batérie

Myslím si, že práve čitateľnosť a výdrž batérie sú dva najdôležitejšie faktory, ktoré robia z Garminu absolútnu špičku na trhu. Garmin neudáva výdrž batérie len v %, čo je zapríčinené tým, že to relevantný údaj nie je. Udáva výdrž batérie v dňoch a hodinách, čo sa mi zdá omnoho praktickejšie. Je to preto, lebo výdrž batérie ovplyvňuje napríklad to, či máte GPS vypnuté alebo zapnuté, predpokladám aj, že máte aktivované všetky 3 GPS (Glonass, Galilieo a GPS).

Výrobca udáva výdrž batérie 12 dní v móde smartwatch – to znamená notifikácie a štandardné základné použitie hodín a v móde s meraním GPS až 28 hodín. Potom je tu režim Ultra Trac: zjednodušene optimalizuje funkčnosť GPS na snímanie polohy každú minútu  a výdrž batérie sa v tomto režime zvýši až na 48 hodín. Tento režim taktiež eliminuje notifikácie a optický snímač pulzu. V praxi to znamená, že hodinky som nabíjal cca raz za týždeň, aktivované som mal všetky notifikácie, meranie srdcového tepu a počas týždňa som vykonal 3 aktivity o priemernej dĺžke 1 hodiny so zapnutou GPS. Pred víkendom, keď som odchádzal na hory, hodinky ukazovali výdrž batérie 3 dni. V sobotu som absolvoval 4-hodinový výjazd, kde som mal v kuse pustenú GPS s navigáciou. Večer po výjazde mi ostávala ešte 18-hodinová rezerva. Na základe tohto som usúdil, že sa môžem na tieto hodinky naozaj spoľahnúť.

 

Aplikácia Garmin Connect

Garmin poskytuje svoju vlastnú aplikáciu do mobilu, ktorú si po stiahnutí a prihlásení spárujete so svojím zariadením. Je to jednoduché a intuitívne. Hodinky si pomocou tejto aplikácie môžete veľmi jednoducho aktualizovať buď na diaľku, alebo pomocou kábla cez Garmin Expres. Pred výjazdom sme si vytvorili GPS súradnice na mapy.cz, aby sme presne vedeli, kadiaľ pôjdeme. Súbor  s GPX som jednoducho v pc verzii preniesol do Garmin connect a následne do hodiniek. V hodinkách sa mi údaje zobrazili okamžite. Mohol som si ihneď pozrieť profil trate, množstvo stúpaní, ktoré nás čakajú a samotný okruh. Na začiatku som troška strádal, no rýchlo som sa do toho dostal a uvedomil som si, že aj pre mňa to bolo pomerne jednoduché.

Ďalej v aplikácii Garmin Connect nájdete veľa zaujímavých údajov. Okrem takých tých "hlúpostí" typu aký tep som mal počas dňa a koľko stresu som zažil, ma veľmi bavilo sledovať informácie po výjazde. Garmin spracováva veľmi veľa informácii a porovnáva ich s vlastnou databázou vytvorenou v spolupráci s množstvom športovcov a vám tak naservíruje veľmi poľudštené informácie o tom, ako sa vám darilo. Na výber máte z viacerých možností zobrazenia informácií. Ja som najčastejšie používal poslednú, kde na základe grafov a obrázkov boli pre mňa údaje veľmi zrozumiteľné.

Navyše aplikácia vyhodnotí vaše úsilie a pretlmočí ho do rozumnej reči. Tak napríklad účinok tréningu: účinok tréningu sa meria stupnicou od 0 do 5 a povie vám, ako určitá aktivita ovplyvnila váš celkový tréning. Aké skóre ste dosiahli napríklad v aeróbnom pásme a aký dopad to na váš tréning môže mať. Rovnako tak ma veľmi zaujímal čas v zónach srdečného tepu: Na základe toho som vedel cca zistiť, ako sa moja kondícia posúva a ako dlho som strávil tom-ktorom pásme. To som si sledoval aj na hodinkách. Keďže bike beriem aj ako prostriedok na chudnutie a naberanie kondície, veľmi sa mi to páčilo. Určite by sa o tomto dalo písať veľmi veľa no toto nechám na odborníkov.

 

Praktická skúsenosť z výjazdu

V sobotu pršalo celý deň, váhali sme, či vôbec ísť, ale nakoniec sme si povedali, že nie sme sra*ky a vyrazili sme. Trasu sme mali naplánovanú ihneď od nášho domčeka. Vyšiel som z chaty, v menu zvolil navigovať, okruhy, vybral som ten náš a spustil navigovanie. Takmer okamžite ma zelená ikonka informovala, že GPS je pripravené. Priznám sa, že mi trvalo celú hodinu zorientovať sa a pochopiť, ako to vlastne Garmin s navigovaním myslí.

Prvú hodinku sme si všetko kontrolovali s mobilom, nejako sme hodinkám neverili, no potom už naozaj nikto mobil nemusel vytiahnuť a len lietali otázky: Demo (prezývka) ešte koľko výškačov?  A teraz? Kedy tam budeme? A podobné. Veľmi ma bavilo sledovať profil, vedel som sa totiž krásne pripraviť na stúpanie, mohol som vyhodnotiť, či môžem na tomto kopci zabrať a dať si do tela, lebo po ňom budem mať dostatočné množstvo času na zregenerovanie, alebo nie.

Ukázalo mi mapu (ovládanie a reakcie mapy by som privítal rýchlejšie), na základe ktorej som sa v danej chvíli nevedel veľmi zorientovať. Potom som si však uvedomil, že mapa ukazuje tie najhlavnejšie cesty a chodníčky a veľmi veľa nepodstatných vecí vypúšťa. Dokonca v spodnej časti ukazuje vzdialenosť, pri ktorej budem musieť buď rapídne meniť smer ,alebo odbočiť. Po hodine to však už bola paráda! Dokonca stačilo, aby som na pár metrov zišiel z trasy, hodinky zavibrovali a upozornili ma, že som mimo kurzu. Používal som aj profil trate: bolo naozaj skvelé sledovať, koľko metrov máme naklesaných a koľko metrov prejdených (to bolo označené zelenou), modrou zase bolo to, čo bolo pred nami.

Musím uznať, že to celé neuveriteľne napĺňalo nielen mňa, ale aj kamošov. Ďalej sa dal sledovať odhadovaný čas príchodu ETA, kalórie, tepová zóna, v ktorej sa nachádzam a aktuálnu rýchlosť. Pri aktuálnej rýchlosti sa na chvíľu zastavím: Garmin ju meria na základe GPS a to má jemné omeškanie, preto jednoznačne odporúčam dokúpiť snímač na náboj kolesa. Čo by som tiež prikúpil, je držiak hodiniek na „rajdy“. Je predsa len pohodlnejšie, keď si ich pripnete a nemusíte mať navigáciu na zápästí. V tom prípade je aj hrudný pás na snímanie tepu nutný a predsa len presnejší.

Výjazd som si náramne užil, kompletne celý výstroj - až na bicykel, som musel po výjazde spáliť. Tie výhľady, ktoré boli vďaka počasiu absolútne magické, som vnímal každým pórom. Jemný, sústavný dážď spôsobil, že aj nevinne vyzerajúci trail bol niekedy boj o život, oblaky mrakov a opar stúpajúci z údolí pod Kečkou budú v mojich spomienkach rezonovať ešte dlho. Ak by som si znova mal vybrať počasie, znova by som si vybral prese takéto, pod mrakom a jemný dážď.

 

Strava

Ešte aby som nezabudol, v rámci jazdenia po práci som používal Garmin ako trénera. Hodinky som si spojil so Stravou. Bolo skvelé sledovať, progres po prípade info o tom ako si vediem oproti svojmu najlepšiemu času na našom tréningovom segmente, alebo času kamošov v skupine a to ihneď. O strave a Garmine by sa dalo napíať podstatne viac no to sa mi už rozoberať nechcelo, všetko pre mňa podstatné som myslím spomenul. 

Cena

Raz sa ma zákazník opýtal, že koľko stoja tie čierne hodinky (Tissot PRS 516 v čiernej PVD), odvetil som, že 560 EUR – na to ma poslal kade ľahšie, nech sa spamätám a nech z neho nerobím blázna. Druhý zákazník, ma poprosil aby som mu ukázal nejaké zlaté hodinky pre otca k narodeninám. Tak som mu vytiahol Longines Saint Immier – 18 karátové púzdro a čierny kožený remienok s cenou 3500 EUR. Keď som mu povedal cenu, hodinky mi „hodil“ na predkladačku so slovami, nech mu ukážem niečo poriadne. Pokiaľ si dobre pamätám tak kúpil Omega DeVille Presitge s centrálnou sekundovou ručičkou za 7000 EUR. 

 

Aký je výsledok?

Pokiaľ chcete len frajerovať pred kolegom v kancli (áno, aj to som počul, že s hodinkami Garmin sa dá frajerovať), tak potom sa na to vykašlite a kúpte si Connected, alebo Apple watch. No ak naozaj beriete svoje aktivity vážnejšie, tak potom tieto hodinky stoja za zmienku. A to som  spomenul len špičku ľadovca toho, čo dokážu.  Ak by som ich mal ja, tak toto by bol základ, na čo by som ich používal. Teda znova to poviem, hodinky pre pohladenie duše majú mať srdiečko v podobe oscilátora, na všetko ostatné chcem Garmin. Potvrdením toho, že aj pri týchto hodinkách platí to, čo pri klasických, že kým nevyskúšaš, nevieš o čo ide, bolo, keď moji dvaja kamoši, ktorí síce o Garmine vedeli, čo dokážu, no keď to videli na vlastné oči počas nášho tripu, obaja u mňa objednali "Fénixy" :-)

Ešte drobná poznámka pod čiarou: Celkom sa mi páčilo dostávať notifikácie na displej hodín – Instagram, email, FB a iné, z iPhonu sa na ne odpovedať nedá, no údajne ak máte Android, viete si nastaviť preddefinované krátke správy. Taktiež ma mrzelo, že som nemohol využiť Garmin Pay™ – no to je skôr problém mojej banky VUB ( celá Intesa Sanpaolo a rovnako tak Raiffeisen bank ). 

Ponuka Garmin na našom eshope

Predstavenie

Volám sa Martin Demko a s hodinkami pracujem už od roku 2011. Za ten čas mi prešlo rukami množstvo modelov: lacných, drahých, modelov značiek renomovaných, aj tých menej. Moja práca je pre mňa potešením a koníčkom zároveň. O čo som sa vždy usiloval a usilujem bola maximálna úprimnosť voči zákazníkom, hoci aj za cenu obchodu. Absolvoval som množstvo školení a pomerne veľké množstvo tréningov vo Švajčiarsku. Ak Vás moje články a môj subjektívny pohľad na jednotlivé témy oslovil alebo naopak, kľudne mi napíšte na m.demko@racio.com, budem naozaj veľmi rád za každú odozvu.

Registrácia do newsletteru


Vaše osobné údaje (t.j. Váš e-mail) budeme (Swiss Watches, s. r. o.) spracovávať iba za účelom zasielania newsletterov so zaujímavým obsahom z oblasti e-mail marketingu v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Svoj súhlas so zasielaním a spracovaním osobných údajov môžete kedykoľvek odvolať prostredníctvom odhlasovacieho odkazu v každej kampani.

Máte otázku? Volajte zadarmo

+421 915 849 940
Pondelok až piatok od 9.00 do 17.00

Prečo u nás nakupovať?

5 partnerských predajní 90% tovaru na sklade Vernostné zľavy Autorizovaný predajca