Dva dôvody prečo vás nové Omega Seamaster Diver 300M Chronograph okúzlia

Omega po roku 2018 nastavila veľmi vysoké tempo, predstavila pomerne veľké množstvo zaujímavých limitiek, ktoré - ako to už býva zvykom - okolo Slovenska ani nešli. Napríklad 1969 ks je pre niektoré značky polovica ročnej produkcie, Omega takúto limitku vypredá za jedno popoludnie (Omega Speedmaster Moonwatch Apollo 11, 50 Anniversary). Dá sa povedať, že si pomaličky zvykám na tento štýl práce:

 

My: Môžeme objednať tú limitku?

Omega: Nie

My: Tie nové Moonwatch dostaneme?

Omega: Nie

My: A tie…

Omega: Nie

Našťastie, svet sa netočil len okolo kolekcie Speedmaster, na svoje si prišli milovníci bondoviek, a to v reedícii nových "dajveriek", o ktorých som už písal a stále tvrdím, že sa jedná o jedny z najlepších univerzálnych hodiniek, ktoré za dané peniaze môžete kúpiť. Ak chcete vedieť prečo, prečítajte si už skôr uverejnený článok.

Tentoraz však ostaneme pri kolekcii Diver trochu inak. Už minulý rok sa spoločnosť sídliaca v Bienne nechala počuť, že rodina Diver 300 sa rozrastie o ďalších súrodencov v podobe chronografov. Štrnásť pôvodných variácií neskôr doplnil titánový model a celokeramický s priemerom 43,5 cm. No a teraz tu máme úplne novú verziu s chronografom.

 

Osobne, pokiaľ sa nejedná o TAG Heuer Monaco, či Omega Speedmaster Moonwatch s ručným náťahom, tak chronograf veľmi neriešim. Viem, je to stále zaujímavejšia komplikácia ako tourbillon (dobre, možno každá komplikácia je zaujímavejšia ako tourbillon :-) ), ale chronograf nie je práve to, čo na hodinkách hľadám. Preto bol aj môj prvotný pohľad na novinku pomerne skeptický.

Skeptický hlavne z dôvodu, že som sa bál, ako to vypáli naživo. Nemám rád disproporčné veci. Napríklad, keď v roku 2013 Mercedes predstavil triedu CLA, neveril som, že niekto zo Stuttgartu dovolil toto dielo poslať na verejnosť a bol pri tom triezvy. Vyslovene som nevedel stráviť ten zadný "kilometrový" previs nad kolesom. Aj keď som to auto mal na týždeň a dokonca v AMG 45 verzii, nevedel som si predstaviť, že by mi malo parkovať v garáži, i keď ten agregát bol famózny. Radšej Megane RS.

A presne tohto som sa obával, že po technickej stránke budú hodinky zvládnuté bravúrne, no niečo ma na nich bude vyslovene iritovať. Minulý týždeň som sa obzeral v našej predajni a čo nevidím? Nový Diver s chronografom a Sednou došiel na sklad (Sedna Gold – patentovaná hnedá zliatina zlata). Hneď som si hodinky vyžiadal na fotenie, že sa troška s nimi zoznámim. Bol to presne ten okamih, keď idete do kina s predsudkami v hlave, lebo ste počuli toto a čítali tamto... Musím však povedať, že po dňovej skúsenosti som skoro úplne zmenil svoj pohľad na tento model.

1. Čitatelnosť a prehľadnosť

Veľmi som sa obával čitateľnosti. Keď som šiel na fotenie, hodinky som si dal na ruku, keďže je tam kaučuk, nepotrebujem remienok upravovať. Pri šoférovaní Bratislavou som hodinky veľmi na ruke neriešil, no letmým, skôr podvedomým pohľadom som si uvedomil, že čierny vysokolesklý ciferník neskutočne kontrastuje s obrovskými okrúhlymi indexami. Teda informáciu o tom, aký je čas, som dostal takmer okamžite.

Myslím si, že všetky predošlé "dajverky", nazvime ich 1. generácie, ak boli v chrongrafovom prevedení, tak ukazovatele na trojke, šestke a deviatke boli veľmi prečačkané. Ešte keď sa do toho rozmerovo malého ciferníka pridala 24-hodinová stupnica, "španielska dedina" bola na svete.

V tomto prípade však musím uznať, že zväčšenie puzdra na 44 mm bol jediný možný krok, ako túto prácu odviesť dobre. Omega sa ponaučila z prvej generácie a podobnú „všehochuť“ tu nemám. Špičkovo prepracovanému a vysokolesklému ciferníku dominujú v podstate dve farby: čierna a biela. Zlatá na ručičkách sa v určitých momentoch stráca.

Práve dvojfarebné prevedenie zabezpečuje tú bleskovú čitateľnosť. Vlnky na ciferníku - niektorými preklínané, no poväčšinou milované - rozbíjajú 2 ukazovatele: na pozícii deväť je sekundová ručička a na pozícii tri sa nachádza hlavný ukazovateľ pre chronograf s dvoma ručičkami: jedna je pre minúty, druhá pre hodiny. Ukazovatele sú jemne vnorené pod úroveň ciferníka a majú matný, hladký povrch, ktorý narúša len stupnica po obvode. Na slnečnom svetle hádže ciferník veľmi sexi odlesky - musím sa priznať, že ma to dostalo.

2. Spracovanie

Hovoriť o spracovaní je v prípade Omega už asi trošku zbytočné, no predsa len sa musím pri tom znova zastaviť a aj keď som sa v predošlých riadkoch venoval ciferníku, opäť ho musím spomenúť. Je naozaj EXCELENTNÝ a neskutočný a neviem ešte aký. Precíznosť detailov je na takej vysokej úrovni, že ťažko nájsť inú značku, ktorá by to zvládla lepšie. Rovnako tak puzdro a luneta i finišovanie faziet je dokonalé! Píšem o tom stále dookola, že opracovanie lunety je výnimočné, ale to iba kvôli tomu, že ma to fascinuje. Milo ma prekvapil maličký detail v podobe stopkových gombíkov. Sú vyrobené z keramiky a pocitovo sa stláčajú lepšie ako tie oceľové, možno je to tým, že z nich cítiť väčšiu tuhosť.

Celkový dojem

Bol by som ochotný dať viac ako 9000 EUR za tieto hodinky? Nateraz nie, ale jedným dychom dodávam, že ak by som už v zbierke mal všetko, čo považujem za "povinnú jazdu", tak asi áno. Ale skôr by som dal prednosť klasickým 3-ručičkovým "dajverkám". Avšak, ak by som sa rozhodoval, siahol by som jedine po tejto verzii: čierny ciferník, Sedna Gold a kaučukový remienok (210.22.44.51.01.001). Ostatné sú podľa môjho názoru všedné a nudné. Na týchto je v dokonalej symbióze každý jeden detail. Taktiež je pravda, že hodinky sú svojou konštrukciou skôr určené pre väčšie a mohutnejšie zápästie ako je to moje, ale aj zápästie môže časom zmohutnieť :-)

Jednoznačne sa priznávam, a to bez mučenia, že tieto hodinky sa pre mňa stali jedným z najväčších tohtoročných prekvapení. Ktoré sú tie ďalšie, Vám poviem nabudúce.

Predstavenie

Volám sa Martin Demko a s hodinkami pracujem už od roku 2011. Za ten čas mi prešlo rukami množstvo modelov: lacných, drahých, modelov značiek renomovaných, aj tých menej. Moja práca je pre mňa potešením a koníčkom zároveň. O čo som sa vždy usiloval a usilujem bola maximálna úprimnosť voči zákazníkom, hoci aj za cenu obchodu. Absolvoval som množstvo školení a pomerne veľké množstvo tréningov vo Švajčiarsku. Ak Vás moje články a môj subjektívny pohľad na jednotlivé problematiky oslovil alebo naopak, kľudne mi napíšte na m.demko@racio.com, budem naozaj veľmi rád za každú odozvu.

Registrácia do newsletteru


Vaše osobné údaje (t.j. Váš e-mail) budeme (Swiss Watches, s. r. o.) spracovávať iba za účelom zasielania newsletterov so zaujímavým obsahom z oblasti e-mail marketingu v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Svoj súhlas so zasielaním a spracovaním osobných údajov môžete kedykoľvek odvolať prostredníctvom odhlasovacieho odkazu v každej kampani.

Máte otázku? Volajte zadarmo

+421 915 849 940
Pondelok až piatok od 9.00 do 17.00

Prečo u nás nakupovať?

5 partnerských predajní 90% tovaru na sklade Vernostné zľavy Autorizovaný predajca