BASELWORLD 2019 Predstavenie noviniek TAG Heuer

Baselworld 2019 je za nami a konečne som si našiel trocha času, aby som mohol pre vás spísať prierez toho najlepšieho, čo som mal možnosť vidieť. Vzhľadom na to, že sa jednalo o môj už v poradí piaty Baselworld, odkedy pracujem s hodinkami, nemôžem sa vyhnúť porovnaniu. Nevnímam len hodinky, (až taký pacient nie som), ale aj okolie, prostredie a v podstate aj celkovú náladu, ktorá sa výstavou nesie. Práve táto nálada bola tento rok významne poznačená odchodom gigantu Swatch group, z nimi uvedeného dôvodu enormných nákladov, ktoré spoločnosť musí vynaložiť za pár dní na tomto výstavisku.

Tento deficit bol citeľný: obrovský stan Omega s ohromnými obrazovkami, na ktorých James Bond skákal z auta na vlak už neboli viac súčasťou. Hneď po vstupe do hlavnej haly ste v podstate dovideli až na koniec, lebo tam, kde kedysi stála Omega, zrazu ostala voľná plocha, a tak dominancia Breitlingu bola obrovská.

Rovnako mi chýbal Jaquet Droz a hlavne Blancpain s jeho vkusne nadizajnovaným priestorom, hodinármi, ktorí pred vašimi očami gravírovali "viečka", skladali strojčeky, kde ste aspoň na chvíľku mohli unavený spočinúť a sledovať majstra pri práci. Mnoho ľudí si myslí, že je to výlet, zábava, no pokiaľ máte nasekané schôdzky od rána od večera, nie je to vôbec prechádzka ružovou záhradou, na konci dňa ste radi, že je to za vami. Obdivujem preto šéfa, ktorý tam pravidelne ostáva 5 – 6 dní  celý deň, aby sa mohol venovať zákazníkom.

Spomínaná divná nálada sa neniesla len hlavným pavilónom, kvôli nízkej účasti bol dokonca jeden pavilón úplne zatvorený. Na prvom Baselworlde, ktorý sa volal Mustermesse Basel v roku 1917 sa zúčastnilo 831 firiem, nielen hodinárskych, samozrejme. Minulý rok to bolo cca 1500 vystavovateľov, no tento rok (2019) už len zhruba 500 (viac o histórii tejto výstavy sa dočítate TU).

Pravdu povediac, rozumiem, že pre firmy sú to naozaj obrovské náklady, ktoré môžu radšej investovať do reklamy a vývoja iných produktov. Na druhej strane, pre nás obchodníkov je to jediná príležitosť v roku, ak nerátam SIHH a menšie podujatia, kde si môžeme prezrieť všetky novinky, urobiť objednávky na jednom koncentrovanom mieste v jednom období – a to je asi hlavný dôvod výstavy. Predstavte si, že my ako Watch de Luxe, keďže máme v našej sieti viac ako 10 značiek,  by sme museli vycestovať na 10 samostatných výstav alebo prezentácií. Nemysliteľné! Aj táto jedna je riadne vyčerpávajúca. Možno by sa zodpovední, stojaci za Baselworldom, mohli  trocha zamyslieť a ponúknuť značkám o čosi lepšie podmienky. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť a kto každý bude musieť pohroziť svojim odchodom, prípadne naozaj odísť, aby kompetentní pochopili vážnosť situácie.

Cesta

Konečne som mohol ísť letecky, nie šoférovať až 11 hodín. Aj keď lietanie z duše nenávidím, naozaj, tak ako pred každým letom aj teraz som si pozrel dostatočné množstvo leteckých katastróf. Cesta tam bolo znesiteľné vďaka "udržiavacej kúre". Cestou späť som kvôli šoférovaniu z letiska musel doplnky vynechať, čo bola zjavná chyba. Nad Mníchovom nás chytila búrka, nenávidím lietanie ...

TAG Heuer

V tomto článku sa budem venovať  modelom TAG Heuer. Fanúšikovia a tí čo sa zaujímajú, vedia, že minulý rok opustil spoločnosť marketingový mág a veľká osobnosť Jean Claude Biver. Napriek všetkému,  čo mnohí o ňom tvrdia a majú rôzne výhrady, pre mňa je a bude stále jedna z najobdivuhodnejších osobností hodinárskeho priemyslu. Dokázal toho neuveriteľne veľa. Nový riaditeľ Stéphane Bianchi presedlal z kozmetickej spoločnosti Yves Rocher, na čele ktorej fungoval 17 rokov. Už dosť kecov, poďme k samotným novinkám. Ešte dodám, že na pomerne veľké množstvo modelov sa vzťahuje informačné embargo.

Autavia

Pri vstupe do výstavnej haly a pred stanom TAG Heuer bolo jasné, že tento rok bude vládnuť kolekcia Autavia, po - jemne povedané - neúspechu modelu s chronografom prichádza záchranca v podobe

3-ručičkového variantu s keramickou lunetou, priemerom 42 mm, excelentnou čitateľnosťou vďaka plastickým 3D arabským číslicam, dvojitým antireflexom a nadpisom „Isograph“ na ciferníku.

Možno ste to už niekde zaregistrovali, že caliber 5  dostal nový vlások v oscilátore, ktorý bol v pôvodnom modeli z kovu, a teda reagoval na magnetizmus. V tomto prípade ten kovový, klasický nahradil vlások z uhlíkových vlákien odolný voči magnetom, teplu a otrasom. Vďaka tomu má nová Autavia certifikát COSC – čo poteší.

Cena

Ceny sa budú pohybovať nasledovne: najlacnejším prevedením je model (WBE5111.FC8267) za 3150 eur  bez keramickej lunety a s koženým remienkom z teľaciny. Model s keramickou lunetou a dvoma náramkami (oceľovým náramkom na hodinkách a NATO remienkom  v balení) napr. s modrým ciferníkom (WBE5112.EB0173) je v cene 3600 eur. TAG Heuer taktiež podľahol bronzovému ošiaľu a túto variáciu ponúkne za 3900 eur v  podobe bronz/kožený remienok.

Priemer puzdra sa mi páči, dobre sedia na ruke, Caliber 5 si zaslúžil vylepšenie - za čo palec hore, ciferník má peknú práškovú štruktúru, nie je hladký. Letecká korunka uľahčuje naťahovanie a nastavovanie, no veľké arabské číslice mi absolútne nevoňajú.  Cena 3600 eur za oceľový model s NATO remienkom je celkom fajn. Aby som nezabudol: zaujal ma chytrý systém výmeny remienkov, ktorý je jednoduchý, intuitívny a praktický. Len za pár sekúnd si napríklad prehodíte hodinky z oceľového náramku na NATO alebo kožu.

Zhrnutie: priemer 42 mm, Nový Caliber 5 Isograph, odolný voči magnetizmu a s COSC certifikátom, dvojitá antireflexná vrstva na zafírovom skle, vodeodolnosť do 100 m, nový materiál puzdra bronz, cena od 3150 eur do 3900 eur.

Indy 500

TAG Heuer predstavil dvojičku špeciálnych modelov, venovaných závodom Indy 500. V minulosti obľúbený model dostal nové šaty. Baterková verzia s chronografom a priemerom puzdra 43 mm (CAZ101V.BA0842) vychádza z modelu F1, ktorý je už nejaký ten rok na trhu, ale niet mu čo vytknúť. Čierno-červená kombinácia so striebornými ukazovateľmi, na zadnej krytke vygravírované „Indy 500“, rovnako tak aj logo na ciferníku si určite nájde svojich obdivovateľov. Hodinky sa budú predávať za štandardnú sumu 1500 eur.

Druhý model série zaujme o niečo viac, asi hlavne aj kvôli tomu, že ako základný model bol použitý model Carrera (41 mm) Caliber 16 (CV201AS.FC6429) s keramickou lunetou a čiernym koženým remienkom s červeným prešívaním. Model aj napriek automatickému strojčeku nedisponuje transparentným zadným viečkom - čo je škoda, ale oceľovým, opäť s gravírovaním „Indy 500“. Cena 4350 eur.

Pri Carrere by som najradšej ostal. Bolo predstavených viacero možností. Zmeny sa však nedotkli len farebných variácií, prepracované bolo aj puzdro: jeho "nožičky" sú kratšie, a teda hodinky sedia lepšie na zápästí. Ciferník tiež dostal jemné korekcie, ktoré ho robia uhladenejším, ale aj striktnejším. Na tieto fotografie sa však vzťahuje spomínaný informačný zákaz, tak hádam čoskoro, po jeho zrušení, sa budete mať možnosť nimi pokochať. Hlavne variantou s modrým ciferníkom (CBM2112.FC6455 za 3900 eur), keramickou lunetou a hnedým ciferníkom - lahôdka. 

Dámska Carrera

Aj keď viem, že všetku pozornosť na seba vzala Autavia, chýbalo mi niečo z 3-ručičkovej Carrery, keďže sám vlastním WAR201E.FC a tento model, resp. celý tento rad je podľa môjho názoru jedným z najkrajších.

Dosť teda o pánskych modeloch, poďme sa pozrieť na nežnejšie pohlavie. Tu som bol príjemne potešený. Už sa viac nebude vyrábať dámska Carrera, inšpirovaná pánskym modulárnym variantom, predstaveným v roku 2015. Na svoje si prídu hlavne vyznávači tradičnej a hlavne ženskej Carrery ako sme ju poznali a mali radi. Najkrajší model v priemere 36 mm (WBK1316.BA0652) s baterkovým strojčekom a bohatou, diamantovou lunetou (0,79ct), perleťovým ciferníkom bude určite top seller (obrázok pod textom). Tento model dokonale symbolizuje to, čím by TAG Heuer pre ženy mal byť. Sebaisté tvary, identita – nádhera. Cena 3700 eur – môj favorit. K úplnej dokonalosti a odľahčeniu technických proporcií puzdra by podľa mňa pomohla biela koža, ktorá bude určite dostupná. 

Tento model v priemere 36 mm bude dostupný vo viacerých variantoch ciferníkov, s diamantami aj bez nich. Tiež s rôznymi farebnými remienkami.

Cena najlacnejšieho modelu bez diamantov, s remienkom z aligátora, ale zato s preklápacou sponou, bude 1800 eur. Za modelom na oceľovom náramku (ten sa celkom hodí, vzhľadom k vodeodolnosti 100 m) a diamantami na ciferníku stojí cena 2450 eur. Vrchol ponuky bude tvoriť vyšie spomínaný model s celodiamantovou lunetou a cenovkou 3700 eur.

TAG Heuer myslel aj na ženy, ktorým učaroval automat.  Model bude vyzerať v podstate identicky, len vo vnútri bude biť srdiečko calibra 5, cena bude štartovať na sume 2350 eur s aligátorím remienkom a preklápacou sponou. Za plne diamantovú verziu (WBK2316.BA0652) na oceľovom náramku zaplatíte 4250 eur. Model dole na fotke s koženým remienkom (WBK2316.FC8258) za rovnakú cenu ako oceľová varianta. 

To je za TAG Heuer asi všetko, všetko, čo som vám mohol prezradiť, ostatné novinky prídu postupne a my sa budeme snažiť tieto informácie aktualizovať. V ďalšom článku sa dočítate, aké novinky sme videli a objednali v Breitlingu.

Predstavenie

Volám sa Martin Demko a s hodinkami pracujem už od roku 2011. Za ten čas mi prešlo rukami množstvo modelov, lacných drahých, modelov značiek renomovaných aj tých menej. Moja práca je pre mňa potešením a koníčkom zároveň. O čo som sa vždy usiloval a usilujem bola maximálna úprimnosť voči zákazníkom, hoc za cenu obchodu. Absolvoval som množstvo školení a pomerne veľké množstvo tréningov vo Švajčiarsku. Ak Vás moje články a môj subjektívny pohľad na jednotlivé problematiky oslovil alebo naopak, kľudne mi napíšte na m.demko@racio.com, budem naozaj veľmi rád za každú odozvu

Registrácia do newsletteru


Vaše osobné údaje (t.j. Váš e-mail) budeme (Swiss Watches, s. r. o.) spracovávať iba za účelom zasielania newsletterov so zaujímavým obsahom z oblasti e-mail marketingu v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Svoj súhlas so zasielaním a spracovaním osobných údajov môžete kedykoľvek odvolať prostredníctvom odhlasovacieho odkazu v každej kampani.

Máte otázku? Volajte zadarmo

+421 915 849 940
Pondelok až piatok od 9.00 do 17.00

Prečo u nás nakupovať?

5 partnerských predajní 90% tovaru na sklade Vernostné zľavy Autorizovaný predajca